Președintele României, declarații la Washington DC!

de Florian
0 Comentariu 46 views

Președintele României a fost primit astăzi la Casa Albă de către omologul său american, Joe Biden.

Radio România Actualități a transmis declarația șefului statului român:

„Bună ziua şi bună seara celor de acasă! În urmă cu puţin timp am avut la Casa Albă o întrevedere foarte bună cu preşedintele Statelor Unite ale Americii, domnul Joe Biden. Vizita coincide şi cu un moment aniversar pentru România: s-au /împlinit/ 20 de ani de când România a devenit stat membru al NATO. Anul acesta sărbătorim 75 de ani de la înfiinţarea Alianţei Atlanticului de Nord. Am discutat cu preşedintele Biden despre parteneriatul strategic dintre ţările noastre, cum îl putem face mai puternic şi cum îl putem aprofunda astfel încât să răspundă provocărilor cu care ne confruntăm în acest context global extrem de complicat. I-am mulțumit președintelui Biden pentru contribuția substanțială a Statelor Unite la asigurarea securității României și a întregului flanc estic și totodată la recunoașterea rolului strategic al Mării Negre în contextul războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei. Prezența trupelor americane pe teritoriul țării noastre, într-un număr sporit, reprezintă un factor de siguranță și stabilitate nu doar pentru România, ci pentru întreaga regiune. Președintele Biden și-a exprimat aprecierea deosebită față de eforturile consistente pe care România le face în beneficiul spațiului aliat și totodată pentru sprijinul continuu pe care îl acordăm Ucrainei, inclusiv prin facilitarea tranzitului de produse agricole din Ucraina spre piețele lumii. Subliniez că tema securității nu este doar una strict militară și trebuie abordată într-un sens mult mai larg, deoarece de aceasta depinde siguranța cetățenilor noștri și susținerea principiilor democratice pe care sunt fondate societățile noastre. Atât România, cât și Statele Unite împărtășesc obiectivul de a întări relațiile bilaterale și lucrăm în acest sens în domeniul energiei, fiind cunoscută cooperarea strânsă pe care o avem în domeniul nuclear, al industriei de apărare, în domeniul economic, al IT-ului, în inovare și cercetare și, de fapt, lista este mult mai lungă. Desigur, am abordat și problema admiterii României în programul Visa Waiver, aspect foarte important pentru toți cetățenii români. Obiectivul nostru este să îndeplinim toate condițiile pentru includerea în acest program și suntem încrezători că acest lucru se va întâmpla în viitorul nu prea îndepărtat. Am discutat, evident, și despre pregătirea summitului aniversar de la Washington din luna iulie a acestui an și despre obiectivele României acolo. Este important ca la această reuniune să se reconfirme unitatea și coordonarea transatlantică. Pe lângă sprijinul constant și consistent pe care îl acordă acordăm noi Ucrainei, este esențial să întărim în continuare postura de apărare și descurajare pe flancul estic și să avem o abordare consolidată în ceea ce priveşte securitatea la Marea Neagră.

Acuma, aceste discuții nu se fac publice și nu o să mă apuc eu să spun ce a spus președintele Biden. Eu vă spun ce am spus eu acolo, dar discuția nu a fost una lungă, a fost una relativ scurtă și dacă m-ați întrebat dacă există riscul să nu existe consens, da, există riscul. Și tocmai de aceea cred că este foarte bine să existe două candidaturi, să existe doi candidați care, în general, sunt considerați acceptabili amândoi, pentru că o organizație puternică are nevoie și de competiții puternice. Şi, până la urmă, unul dintre cei doi candidați probabil va fi ales următorul secretar general. Important este să nu amestecăm lucrurile. Au fost unii care au spus că dacă sunt doi candidați se rupe unitatea Alianței. Nici vorba de așa ceva! Alianța este puternică, mergem mai departe. Dar este bine să fie doi candidați, pentru că atunci există posibilitatea de a deschide noi teme de dezbateri şi există, evident, șansa să facem lucrurile să meargă mai bine. Da, vă mulţumesc!”

Sursa foto: Arhivă

RECOMANDĂRI EQYNews.ro

Lasă un comentariu

EQY NEWS

Portal de știri din Business, Life, Politica, Sănătate, Tehnologie și multe alte lucruri utile speciale pentru cititori.

©2022-2024 EQY News All rights reserved.