Praznic la Jariștea Locantă, dedicat Sfântului Ioan Gură de Aur!

de Florian
0 Comentarii 169 views

Moaștele Sfântului Ioan Gură de Aur au ajuns la Constantinopol la 27 ianuarie 480 p.Chr., la 33 de ani de la trecerea sa la Domnul. îm 407.

Cu ocazia zilei acestui sfânt care spunea că dacă postul a fost de trebuință în Rai, el trebuie ținut și pe Pământ, la Jariștea Locantă, Kera Kalița vă invită la un praznic împărătesc:

„Jariștea sărbătorește aducerea moaștelor Sfântului Ioan Gură de Aur în Regatul Ortodoxiei
Kera Calița prăznuiește minunile Sfântului Ioan Gură de Aur și îi așteaptă pe romani, sâmbătă, 27 ianuarie, de la orele 18.00, pentru a-i aduce imne de slavă și a petrece împreună o seară de pierzare creștinească, cu bucate alese, licori de soi și muzici alinătoare de orice sfadă ori supărare:
Gustare plină de înțelepciune
-Plăcintă de creier, călit cu solzișori de șalotă caramelizați prepuielnic și blagoslovit cu miroase de cimbrișor don grădinile galileene
Hrană duhovnicească
-Pulpe de trufaș curcan, ținute spre îmblânzire o zi și o noapte în apă vie de cognac, trase apoi în tihnă la cuptor cu sos de roșii cu mirodenii și aduse pe tabla cu ratatouille de legume
Dulce izbăvitor
-Prăjitură cu mere din livada mânăstirească, culese anume după liturghie, făcută în foi de aluat unse cu unt topit la lumânare din ceară albă, potopită cu zahăr farin spre îndulcirea oricărei nedreptăți, cu gândul și cu fapta
Izvoare ale credinței
-Carafe îndestulătoare cu ape cu bule și fără
-Ceaiuri făcute la samovar de argint
-Cafele de origine pentru a ține cugetul mereu treaz
Prinos de mulțămire prin litanii lumești
-Kera Calița cuvântând despre viața, faptele și minunile Hrisostomului
-Taraful Crailor de Curtea Veche, în melodioasă desfășurare de note culese din vechi partituri migălite de Anton Pann și alții ca el
-Corale profane cu Dana Safta, Cristina Ioana și Leonard, vocile de aur ale Jariștei
…Se aduce obol de 100 de drahme vechi și zăngănitoare sau 100 de lei noui. Pășitorii în Locantă vor face cuvenita rezervațiune la unul dintre numerele de telefon: 0721 961 936 / 0775 609 233 / 0770 948 868.
Doctor al Bisericii și cel mai mare predicator al ei, Ioan Gură de Aur i-a urmat lui Nectarie în scaunul arhiepiscopal al Cetății Bizanțului, dar a fost îndelung prigonit de Împăratul Arcadius și de soața acestuia, Eudoxia, fiind în cele din urmă trimis în surghiun peste Pont, în Armenia Mică, unde și-a și dat obștescul sfârșit, murmurând „Slavă lui Dumnezeu pentru toate!”.
După 31 ani, adică la 27 ianuarie 438, Împăratul Teodosie al II-lea, îndrumat de sfatul duhovnicesc al Patriarhului Proclu, spre îndreptatea greșealei părinților săi, a cerut să fie aduse moaştele Sfântului Ioan Gură de Aur din localitatea georgiană Comani la Constantinopole.
Punându-se sfintele moaște în sicriul poleit cu aur care fusese trimis din Bizanț, s-a pornit la drum cu sârguință, prețioasele relicve fiind petrecute cu cântare de psalmi, cu făclii și cu tămâieri. Iar când era să se apropie de vreo cetățuie, ieșea spre întâmpinare tot poporul și astfel îl petrecea până spre cealaltă fortăreață încreștinată.
Când racla a ajuns la Constantinopole și moaștele au fost așezate la loc de pomenire în Biserica Sfinților Apostoli, din gura Hrisostomului s-au auzit vorbele „Pace vouă, tuturor!”, iar lăcașul s-a fost învăluit într-o minunată mireasmă duhovnicească.”

Sursa foto: Jariștea

RECOMANDĂRI EQYNews.ro

Lasă un comentariu

EQY NEWS

Portal de știri din Business, Life, Politica, Sănătate, Tehnologie și multe alte lucruri utile speciale pentru cititori.

©2022-2024 EQY News All rights reserved.