Pagina de Facebook „Mircea Geoană Președinte” face apel la cetățeni pentru susținerea candidaturii!

de Florian
0 Comentariu 92 views

Pagina de Facebook „Mircea Geoană Președinte” face apel la cetățeni pentru susținerea candidaturii lui Mircea Geoană la Președinția României.

Mesajul este următorul:

„Dacă doriți să vă alăturați și să sprijiniți candidatura domnului Mircea Geoană, vă rugăm să lăsați un mesaj cu numele, numărul de telefon și județul dumneavoastră. Haideți să contribuim cu toții la un viitor mai bun pentru România”.

 

Mesajul vine în contextul în care astăzi se împlinesc 73 de ani de la semnarea Tratatului de la Paris din 18 aprilie 1951.

 

Liniile directoare ale construcției păcii și securității europene mondiale au ca borne istorice momentele 1947 și 1975.

La 11 5 iunie 1947, Generalul George G. Marshall dădea publicității planul său de reconstrucție a Europei devastate de recent încheiatul război mondial. El venea firesc ca urmare a semnării Tratatului de Pace de la Paris din 10 februarie 1947.

Europa de Vest a răspuns inițiativei SUA de reconstrucție, Europa de Est, aflată sub influența sovietică a refuzat.

La 4 aprilie 1949, se constituia NATO, adică Organizația Tratatului Atlanticului de Nord care dorea să protejeze statele aliate de eventuala escaladare a conflictului cu URSS.

URSS a răspuns prin crearea CAER, în plan economic în 1949. Europa a replicat prin întâlnirile de la Messina și prin declarația ministrului francez de externe Robert Schuman. Acesta, la 9 mai 1950, a dat publicității Declarația Schuman care trasa viitoarele valori și politici europene.

Robert Schuman are o poveste interesantă. S-a născut în acea parte a Franței care fusese ocupată din 1871 de către Germania. În Primul Război Mondial a fost considerat periculos de francezi ca fiind spion german. După revenirea Alsaciei și Lorenei la Franța, în 1918, Robert Schuman a devenit un promotor al valorilor franceze. După ocuparea Franței de către trupele Germaniei Naziste, a luptat în Rezistența Franceză fiind arestat și torturat de Gestapo ca spion francez.  Eliberat, și-a dedicat viața idealului european, alături de un alt părinte fondator Jean Monnet.

Aceasta fiind povestea francezilor și germanilor, după întâlnirile preliminare din Italia, de la Messina, Franța, Germania Federală, Italia, Belgia, Olanda, Luxemburg au decis, la 18 aprilie 1951 să semneze Tratatul de la Paris, cunoscut drept Tratatul Comunității Cărbunelui și Oțelului. Tratatul a intrat în vigoare pentru o perioadă de 50 de ani la 23 iulie 1952.

Punerea în comun a resurselor de către semnatari, crearea Înaltei Autorități (azi Comisia Europeană), Adunării Parlamentare (azi Parlamentul European), Consiliului Special de Miniștri (azi Consiliul Uniunii Europene) au netezit drumul spre tratatul CEE și EURATOM de la Roma din 1957 și Tratatul de Fuziune semnat la 8 aprilie 1965 și intrat în vigoare la 1 iulie 1967. URSS a răspuns prin crearea Tratatului de la Varșovia din 1955.

Crearea Pieței Comune, apoi semnarea Acordului Final de la Helsinki din 1 august 1975 au completat tabloul cooperării economice și securității europene, la trei decenii de la încheierea celui de Al Doilea Război Mondial.

Așadar, la 18 aprilie 1951, acum 73 de ani s-a pus temelia actualei Uniuni Europene. Părinții fondatori ne-au transmis un testament: cooperarea economică, securitatea comună europeană și securitaea trans-atlantică sunt pilonii viitorului!

Să veghem în continuare la respectarea acestui testament politic și la adaptarea construcției europene și euro-atlantice la noile realități!

România a început să aibă contacte economice internaționale în raport cu CEE încă din anii 70 ai secolului XX și s-a înscris în anii 90 ai secolului XX, definitiv pe traiectoria europeană și euroatlantică!

De 20 de ani suntem parte a NATO și de 17 ani suntem parte a Uniunii Europene! Ne așteptă alegeri europarlamentare, locale, parlamentare și prezidențiale! Să privim cu încredere și să ne pregătim pentru aceste importante teste politice pentru că noi și nimeni altcineva nu ne poate decide viitorul! Trăim prezentul și știm ce avem de făcut în viitor!

Trebuie să ducem mai departe și să contribuim cu tot ceea ce putem, la menținerea edificiului a cărui construcție a început la 18 aprilie 1951!

Doritorii pot accesa pagina  https://www.facebook.com/mirceageoanapresedinteromania/

Sursa foto: Facebook

RECOMANDĂRI EQYNews.ro

Lasă un comentariu

EQY NEWS

Portal de știri din Business, Life, Politica, Sănătate, Tehnologie și multe alte lucruri utile speciale pentru cititori.

©2022-2024 EQY News All rights reserved.