Senatpr de Prahova Ninel Peia, Chestor al Senatului a evocat importanța zilelor istoric de 10 și 11 februarie.
„În noaptea de 10/11 februarie 1866, domnitorul Alexandru Ioan Cuza era silit să abdice de către o coaliție liberal-conservatoare. Cuza reușise în numai 7 ani să înfăptuiască reforme deosebite care au propulsat statul național unitar român decisiv pe drumul independenței și unității.
Cuza devenise indezirabil pentru anumite decizii autoritare și politicienii români au considerat că independența o va putea audce un principe străin în conformitate cu Adunările Ad Hoc care se exprimaseră în acest sens în 1857.
Cuza a reușit să facă în 7 ani ce nu se făcuse timp de 70 de ani. Principele Carol I venit după el la 10/22 mai 1866, rege al României din 2/14 martie 1881 a dus mai departe ce făcuse Cuza.
La 10 februarie 1938, pe fondul degradării democrației pe plan european, regele Carol al II-lea trecea la un regim monarhic autoritar. A fost modul său de a uni resursele umane naționale în fața pericolului revizionist. L-a pus ca șef al Guverului pe Patriarhul Miron Cristea. N-a putut opri însă excesele antisemite ale Guvernului Goga Cuza. O altă deficiență a monarhiei autoritare a fost crearea unei constituții autoritariste și a unui partid unic, în 24 februarie, respectv 16 decembrie 1938. Carol II a disprețuit dezbaterea parlamentară ceea ce s-a dovedit a fi contraproductiv. Eșecurile diplomatice internaționale au dus la prăbușirea României Mari în vara lui 1940.
Carol al II-lea are indiscutabil erorile sale. Dar, ca elev al lui Nicolae Iorga, Carol al II-lea a încercat să joace cartea național-creștină într-o Europă în destrămare. Cine știe, probabil într-o Europă mai pacifică poate reușitele ar fi fost altfel. Totuși, să nu uităm! Ideea unei Case a Națiunii pe Dealul Arsenalului, locul unde astăzi avem Palatul Parlamentului i-a aparținut. Masterplanul de autostrăzi din 1938 a constituit inspirația pentru planul de autostrăzi inițiat de regimul de dinainte de 1989 dar și pentru proiectanții de astăzi.
A deschis calea conlucrării în vederea exploatărilor de petrol. Trenurile Malaxa fabricate atunci mai circulă și astăzi pe căile ferate românești la mai bine de 80 de ani de la fabricare.
Fără îndoială, zilele de 10 și 11 februarie au semnificația lor aparte”