Montana devine primul stat din SUA care interzice TikTok

de Redactor Alexandru Razvan
0 Comentariu 183 views

Montana a devenit cel mai recent stat din Statele Unite care a impus interdicție asupra TikTok, un popular serviciu de partajare video, după ce guvernatorul Greg Gianforte a ratificat o lege care blochează aplicația de pe platformele de descărcare până în anul următor.

Această acțiune reprezintă unul dintre cele mai radicale măsuri luate în cadrul unei serii de dispute dintre TikTok, deținut de gigantul chinez de tehnologie ByteDance, și oficialitățile americane. Conform publicației The Guardian, TikTok a fost pus sub microscop pentru legăturile sale cu China, datorită îngrijorărilor privind posibilitatea ca aceste conexiuni să pună în pericol securitatea națională. Deja, guvernul federal și mai mult de jumătate dintre statele americane au restricționat utilizarea aplicației pe dispozitivele guvernamentale, iar administrația Biden a avertizat că va impune o interdicție la nivel național dacă ByteDance nu își vinde participațiile. Compania a respins acuzațiile de partajare a datelor cu guvernul chinez și a insistat că nu va proceda astfel dacă va fi solicitată.

Legea adoptată de Montana, care va fi implementată începând cu data de 1 ianuarie, blochează descărcările de TikTok pe teritoriul statului și stabilește o amendă de 10.000 de dolari pe zi pentru orice “entitate” – fie magazinul de aplicații, fie TikTok – care “oferă” acces la descărcarea platformei sau aplicației. Nu se vor impune sancțiuni utilizatorilor.

De asemenea, Gianforte a emis interdicție pentru toate aplicațiile de socializare care, în opinia sa, “colectează și transmit informații sau date personale adversarilor străini pe dispozitivele guvernamentale”. Printre aplicațiile vizate se numără WeChat, cu sediul în China, și Telegram Messenger, cu sediul în Rusia. TikTok a răspuns printr-un comunicat că legea din Montana “încalcă drepturile Primului Amendament al cetățenilor statului prin interzicerea nejustificată a TikTok”, asigurând că va “apăra drepturile utilizatorilor noștri din Montana și din afara statului”.

În martie, Show Zi Chu, CEO-ul TikTok, a fost nevoit să-și justifice relația companiei cu China în fața unei audieri bipartizane a Congresului, unde a fost de asemenea interogat cu privire la impactul rețelei sociale asupra sănătății mintale a tinerilor. Cu peste 100 de milioane de utilizatori în SUA, TikTok este una dintre cele mai frecventate rețele sociale, însă rămân întrebări cu privire la modul în care vor fi puse în aplicare aceste interdicții și cum vor afecta utilizatorii care accesează platforma.

Aplicația TikTok s-a bucurat de o creștere rapidă și de o popularitate uriașă, mai ales în rândul tinerilor. Ca urmare a noii legi, Montana devine pionier în adoptarea unor restricții asupra platformei de socializare la nivel de stat. Cu toate acestea, eficacitatea acestor măsuri și implicațiile lor asupra utilizatorilor rămân neclare. În acest context, va fi interesant de urmărit dacă și alte state vor urma exemplul Montanei și vor adopta legi similare pentru a controla disponibilitatea aplicațiilor străine pe teritoriul lor.

În timp ce autoritățile americane își intensifică eforturile de a reglementa aplicațiile străine și a proteja securitatea națională, dezbaterea despre echilibrul dintre securitate și libertatea de exprimare continuă să încingă spiritele. Viitorul TikTok și al altor aplicații de socializare pe teritoriul american va depinde în mare măsură de rezultatul acestei dezbateri și de modul în care guvernul și cetățenii vor naviga în acest spațiu complex.

RECOMANDĂRI EQYNews.ro

Lasă un comentariu

EQY NEWS

Portal de știri din Business, Life, Politica, Sănătate, Tehnologie și multe alte lucruri utile speciale pentru cititori.

©2022-2024 EQY News All rights reserved.