Moartea unui patriot: Lucrețiu Pătrășcanu

de Florian
0 Comentariu 59 views

Dincolo de partidul din care a făcut parte, Lucrețiu Pătrășcanu a fost un patriot.

Omul care a rostit „înainte de a fi comunist sunt român” a asigurat superaviețuirea României în crucialul moment 23 augut 1944.

Lucrețiu Pătrășcanu s-a născut la 4 noiemnbrie 1900, la Bacău. A studiat Dreptul, a fost doctor în Drept la Leipzig. A fost fiul istoricului socialist de la revista Viața Românească D.D. Pătrășcanu.

Lucrețiu Pătrășcanu a fost cel mai cunoscut intelectual și printre puținii lideri comuniști români. La 23 august 1944, a conlucrat îndeaproape cu Iuliu Maniu și regele Mihai pentru salvarea României de la distrugere.

La 12 septembrie 1944, participă în delegația de armistițiu, intrând în conflict cu Ana Pauker și grupul ei care doreau subordonarea totală a României, intereselor sovietice.

A fost Ministru al Justiției, intrând în conflict cu Gheorghiu Dej. Acesta, eclipsat de personalitatea lui Lucrețiu Pătrășcanu, alături de Ana Pauker i-au instrumentat un dosar fictiv de spionaj și trădare.

Judecat din 1948 până în 1954, Lucrețiu Pătrășcanu a fost bătut în închisoare, torturat. Un picior i-a fost amputat ca urmare a rănilor de la interogatorii.

Corneliu Copsu a refuzat să depună mărturie contra lui Pătrășcanu, refuzând să semneze declarația falsă că Pătrășcanu ar fi fost agent britanic. Pentru asta, deși era închis deja, Corneliu Coposu a făcut 7 ani pușcărie în izolare totală, cu ușa celulei zidită.

Lucrețiu Pătrășcanu, Remus Koffler, Bellu Zilber, Lena Constante, Elena Pătrășcanu au primit diverse pedepse, Kofler și Pătrășcanu fiind executați, Zillber și cele două doamne primind diverse condamări, fiind eliberați la amnistie.

Erau voci care susțineau că dacă Stalin a murit în 1953, Pătrășcanu urma să fie eliberat.

Totuși, acum 70 de ani, în noaptea de 16/17 aprilie 1954, Lucrețiu Pătrășcanu a fost asasinat în închisoarea Jilava. Nu a fost un pluton de execuție, Dej ordonând executarea sentineți pronunțate de condamnare la moarte, discret. Pantiușa Bodnarenko, alias Gheorghe Pintilie, un bolșevic ucrainean l-a executat în zorii zilei de 17 aprilie cu un glonte în ceafă/

Lucrețiu Pătrășcanu a preferat moartea negării propriilor sale principii. În 1968, Nicolae Ceaușescu, cu ajutorul lui Vasile Patilineț a organizat plenara care l-a reabilitat pe Lucrețiu Pătrășcanu. Alexandru Drăghici, torționarul șef al anilor 50 și Gheorghe Pintilie au primit vot de blam și au fost scoși din cercul puterii.

Reabilitarea lui Lucrețiu Pătrășcanu, dincolo de a fi fost o oportunitate pentru Ceaușescu să își consolideze puterea a fost un act de reparație morală la scara Istoriei.

Lucrețiu Pătrășcanu i-a apărat pe comuniști la procese, i-a salvat pe italienii din Legația Italiei pe care sovieticii îi considerau fasciști (din 1943, guvernul italian a devenit aliat cu anglo-americanii, la București fiind și un atașat al Republicii de la Salo, a lui Mussolini, dar Legația era epurată de fasciști)

Sursa foto: Pixa Bay

RECOMANDĂRI EQYNews.ro

Lasă un comentariu

EQY NEWS

Portal de știri din Business, Life, Politica, Sănătate, Tehnologie și multe alte lucruri utile speciale pentru cititori.

©2022-2024 EQY News All rights reserved.