Limba română recunoscută ca limbă de stat în Republica Moldova, după promulgarea legii de către Președinta Maia Sandu

de Redactor Alexandru Razvan
0 Comentariu 60 views

Limba română înlocuiește oficial “limba moldovenească” în legislația Republicii Moldova Parlamentul de la Chișinău a aprobat pe 16 martie un proiect de lege care prevede înlocuirea termenului “limba moldovenească” cu “limba română” în întreaga legislație a Republicii Moldova, inclusiv în Constituție.

Mai precis, termenul “limba română” va apărea în locul “limba moldovenească” în toate legile și în Constituția Republicii Moldova. Proiectul de lege urmărește să pună în aplicare o decizie din 2013 a Curții Constituționale, care a stabilit că Declarația de Independență are prioritate față de Constituție. În Declarația de Independență, limba de stat este româna.

Prin urmare, termenii “limba moldovenească, limba de stat sau limba oficială” vor fi înlocuiți în actele legislative cu “limba română” în forma gramaticală adecvată. În plus, textul “funcționând pe baza grafiei latine” din articolul 13 alineatul (1) al Constituției Republicii Moldova va fi considerat învechit.

Astăzi am promulgat Legea care confirmă un adevăr istoric și incontestabil: limba de stat a Republicii Moldova este cea română.

Îmi doresc ca limba română să ne unească pe toți cei care trăim aici și cărora ne este drag acest pământ. Noi, alături de alți peste douăzeci și șapte de milioane de oameni de pe glob, vorbim limba română, una dintre limbile oficiale ale Uniunii Europene. Fie că este limba noastră maternă, fie că am învățat-o pe parcursul vieții, datorită limbii române noi nu avem nevoie de traducători: ne înțelegem dintr-un cuvânt și spunem – într-un glas – că „vorba dulce mult aduce”.

Cei care ne-au zis decenii la rând că noi, cetățenii Republicii Moldova, vorbim limba „moldovenească” și nu româna – au urmărit un singur lucru: să ne dezbine. Și aceasta pentru că, odată ce ai divizat un neam, îl poți subjuga și controla mai ușor. Un popor dezbinat nu reprezintă o forță unită, care să se poată proteja. Nu de lingvistică și-au bătut capul cei care au încercat să ne divizeze, ci de cum să țină blocată Moldova într-o veșnică ceartă națională.

Sunt convinsă că limba română trebuie și poate să fie catalizatorul consolidării societăţii noastre, iar pentru aceasta ea trebuie să fie respectată şi, bineînţeles, să fie însuşită şi vorbită de către toţi cetăţenii noștri. Mă bucur mult când întâlnesc astăzi tineri de diferite etnii care vorbesc foarte bine limba română. Noi toți putem sprijini acest efort pentru ca, uniți, să ne îndreptăm energia spre construcția unui viitor comun în Uniunea Europeană, acolo unde toate limbile sunt respectate și protejate. a scris Maia Sandu pe facebook.

RECOMANDĂRI EQYNews.ro

Lasă un comentariu

EQY NEWS

Portal de știri dezvoltat de echipa SEO AGENCY RO. 

Știri din Business, Life, Politica, Sănătate, Tehnologie și multe alte lucruri utile speciale pentru cititori.

 

Date comerciale

  • SEO MARKETING AGENCY SRL
  • CUI: 41380160
  • Reg. Com: J15/1263/2019
©2022-2023 EQY News All rights reserved.