Lăsata Secului, eveniment cu „ștaif” la Jariștea Locantă

de Florian
0 Comentarii 233 views

Jariștea Locantă știe ce înseamnă „Lăsata Secului”. Este ultima zi de petrecere și de mâncăruri de dulce, înaintea unui post mare. Cele mai însemnate sunt Lăsata Secului de Postul Crăciunului, care începe pe 14 noiembrie și Lăsata Secului pentru Paști care nu are dată fixă, este cu 40 zile înaintea Paștilor, fiind în februarie sau martie, fiindcă, nu-i așa?, „martie din post” niciodată n-a lipsit.

Lăsata Secului de Postul Crăciunului are ceva special. Bucatele sunt în hambare, vinul în buți, varza și brânza la butoi, lăzile sunt pline cu mălai sau cu făină, borcanele cu murături de fel de fel, podurile cu fructe puse la uscat, ori cu raci de ardei atârnați la streașină. Evident, de la Sfântul Dumitru, datoriile ar trebui să fie stinse.

Date fiind acestea, Kera Kalița,, după străvechi obicei a pregătit ospățul de Lăsata Secului pentru Crăciun la Jariștea Locantă:

„Chermeză la Jariștea Locantă de Lăsata Secului

Din vremuri vechi, rostuit este ca tot creștinul să ție Post ca să se pregătească sufletește și să se curățească trupește în așteptarea Slavei Crăciunului și a Nașterii Domnului în ieslea binecuvântată de la Bethleem. Însă Biserica dă voie tuturor celor care întâmpină Postul să se mai bucure o dată de toate darurile cuhniei, ale cămării și ale pivniței, rânduind o bogată sindrofie înainte vreme.
De aceea, luând aminte de trebuincioasa și neclintita înfrânare în fața pohtelor de frupt ce va să urmeze, Kera Calița își cheamă amicii la o ultimă chermeză de Lăsata Secului, pe 14 ale lui Novembre, de bună seamă la Jariștea Locantă, de la orele 19.00, când baș-bucatarii, somelierii și oberchelnerii au poruncă de la Jupâneasă să își dea toată străduința pentru un preacinstit chiolhan:
Masa plină de mezelicuri
-Jumări de Marele York, vrâstate cu o dungă zdravănă de carne și întovărășite de o cremă fină de hrean, specialitatea baș-bucătarului
-Limbă de vită cu remuladă franțuzită din maioneză de casă cu sos de muștar, ochiuri de castraveciori murați, anșoa, pătrunjel verde și șalote de toamnă
-Pateu de brânză de capră temeinic frecată cu chimion și piper roșu
-Icre de crăpcean de Jurilovca tescuite cu osârdie lipovenească
-Drob de berbecuț în prapurul său dantelat, cu basilicum, ai verde și ouă de la găini negre din rasa rară Ayam Cemani
-Pastramă fudulie cu toate amiroasele cerute, ținută la baiț de vin vreme de o săptămână în cap
-Balotină boierească de fazan cu cătină și merișoare
Spre îndestularea stomahului
-Mușchiuleț marmorat de Mangalița tocmit pe îndelete la focul cel mic al cuptorului din jar de foioase, adus pe o tabla de aramă cu vrafuri de cartoafe franțuzești stropite cu un pic de smântână și lăptuci verzi unduite cu o vinegretă ușoară și presărată din belșug cu mărar verde
Dedulcire simandicoasă
-Tortă cu cremă Chantilly și feliuțe de căpșune, glazură de cappucino și adieri de citrice roșii mediteraneene – omagiu lui Francois Vatel, maître de cuisine al Prințului Condé
Carafe și ceșcuțe
-Apă curată și descântată de la Izvorul Mitropoliei
-Apă cu bule de la Dorna Candrenilor
-Espresso și cafele egiptene
-Ceaiuri și tisane felurite
Dedicațiuni muzicale și povești liturgice
-Alămurile și strunele vrăjite ale lăutarilor din Taraful Crailor de Curtea Veche, însoțiți de smerita Cristina Ioana îngânând litaniile vremurilor bucureștene de demult
-Narațiunea jucăușă a Jupânesei, cu pilde alese din vechime și istorioare de la chindi nu tocmai deocheate
Danie amicală
-Lei noi 150 ori tot atâtea drahme și mahmudele
Tocmeala bătută în cuie a locurilor la mese
Faceți din vreme rezervațiune telefonică la unul dintre numerele bine știute: 0721 961 936 / 0775 609 233 / 0770 948 868!”
Sursa foto: Jariștea Locantă

RECOMANDĂRI EQYNews.ro

Lasă un comentariu

EQY NEWS

Portal de știri din Business, Life, Politica, Sănătate, Tehnologie și multe alte lucruri utile speciale pentru cititori.

©2022-2024 EQY News All rights reserved.