Jariștea Locantă știe ce înseamnă „Lăsata Secului”. Este ultima zi de petrecere și de mâncăruri de dulce, înaintea unui post mare. Cele mai însemnate sunt Lăsata Secului de Postul Crăciunului, care începe pe 14 noiembrie și Lăsata Secului pentru Paști care nu are dată fixă, este cu 40 zile înaintea Paștilor, fiind în februarie sau martie, fiindcă, nu-i așa?, „martie din post” niciodată n-a lipsit.
Lăsata Secului de Postul Crăciunului are ceva special. Bucatele sunt în hambare, vinul în buți, varza și brânza la butoi, lăzile sunt pline cu mălai sau cu făină, borcanele cu murături de fel de fel, podurile cu fructe puse la uscat, ori cu raci de ardei atârnați la streașină. Evident, de la Sfântul Dumitru, datoriile ar trebui să fie stinse.
Date fiind acestea, Kera Kalița,, după străvechi obicei a pregătit ospățul de Lăsata Secului pentru Crăciun la Jariștea Locantă:
„Chermeză la Jariștea Locantă de Lăsata Secului