La Jariștea Locantă, Mare Praznic cu ocazia Sfântului Ioan cel Nou!

de Florian
0 Comentarii 120 views

Boieri Dumneavoastră, toți pe dregătoriile și jilțurile voastre, s-a dat sfară în târgul cel mare al lui Bucur, că în cap de vară, de 1 și 2 ale lui Cireșar, la Jariștea Locantă, pe vechiul Pod al Caliței va fi praznic mare. Sfântul Ioan cel Nou are o poveste interesantă, moaștele lui aflând loc de veșnicie în Moldavia încă din vremea vrednicului de pomenire Alexandru cel Bun, domn și bunic legiuit al Măriei Sale Ștefan cel Mare.

Kera Kalița a sunat clopoțelul de argint și a scris răvaș de cel modern așa ca să se afle și să se știe:

„1 – 2 Iunie la Jariștea Locantă: Praznicul de poveste al Sfântului Ioan cel Nou
Sfântul Ioan cel Nou a fost o pildă de cuvioșie, el, luminat fiind de credința în Iisus, împlinind porunca iubirii aproapelui și primind, în ciuda caznelor la care a fost supus, cununa vieții veșnice.
Luând aminte la faptele Sfântului binecuvântat, Kera Calița îi aduce an de an îmbelșugate praznice, pentru ca aura să se răspândească și asupra Bucurescilor Vechi. Așadar, la început de Cireșar, sâmbătă, 1 Iunie, și duminică, 2 Iunie, de la ceasurile șase seara (18.00), Jariștea Locantă îmbracă straie de sărbătoare, iară, în sunetele de chimvale și lăute ale menestrelilor de azi, mesele se umplu de alese bucate:
Belșug de mezelicuri
-biftec tartar cu un strop de Tabasco… în ciuda nohailor ce l-au canonit pe Sfântul Ioan cel Nou
-terină de iepure zburdalnic de câmp, înnobilată cu fructe confiate.
-batog de crap argintiu de la Gurile Dunării, stropit cu olecuță de vin Marsala, cu care făcea și Sfântul negoț
-brânză din Peloponez, din lapte de oaie și capră, hrana lui Zeus.
-piftie de bibilică, răcitura fiind decorată cu jumătăți de ouă de prepeliță.
-babic de Buzău, din carne de porc și de vită, condimentat cu mult piper și boia de ardei, presat, uscat și afumat.
-ghiudem tătăresc din vită și oaie, nelipsit de aromele definitorii de cimbru și coriandru, alcătuire savuroasă în formă de potcoavă aducătoare de noroc
-măsline aduse din Trapezunt, de acolo de unde s-a născut și Sfântul Ioan cel Nou
-vegetale de sezon luate din grădinile Siliștei Snagovului, culese în zori pline de rouă, la primele bătăi de clopot ale mânăstirii lui Țepeș Vodă
Sățioasă savoare deltaică de neîntrecut
– rețeptul vechi de la Jurilovca al jumărilor de somotei stropite cu limone amalfitane aduse de corăbierii genovezi la Sulina și servite cu mămăligă dodoloață și mujdei de usturoi lipovenesc zis și sarmuzac
Deliciu apusean de bon goût în stil de banchet franțuzit
-ruladă de ciocolată făcută în casă și înviorată cu înghețată de vanilie bourbon malgașă
De baștină din Trapezunt, pe Sfânt negoțul l-a purtat la Cetatea Albă, unde a cunoscut mucenicia, iar moaștele sale purtătoare de bună mireasmă au fost aduse de către evlaviosul domnitor Alexandru cel Bun în biserica episcopală din Suceava, acolo unde au continuat să făptuiască minuni, într-un rând salvând cetatea de scaun de cotropirea nohailor.
Povești cu tâlc și desfătări musicale
-Kera Calița aduce pe scenă parfumul unic al vremurilor de altădată, luând la rând historiile pline de închipuiri poleite din bucoavne de taină și împletind meșteșugit ispititoare acolade sapiențiale, palpitante și debordând de neprevăzut, de rămâi cu gura căscată la torentul informațiilor pline de coloare
-Taraful Crailor de Curtea Veche pleacă de la cântecele lui Barbul Lăutaru, starostele și cobzarul ce l-a fermecat pe Franz Liszt, pentru a ajunge la muzichiia de petrecere interbelică și, apoi, la „Lalele”-le lui Luigi Ionescu ți alte melodii mai noi nemuritoare
-Cristina Ioana își justifică renumele de Privighetoare Creolă a Jariștei, făcând paradă de repertoriul său reînnoit și pigmentat de triluri răpitoare
-Leonard ia la rând canțonetele celebre, trecând apoi în lumea evergreen-urilor, cărora, grație înzestrării sale unice, le dă o nouă viață plină de culoare și sensibilitate
Ofrandă pe altarul cabaretului culinar
-Se pun pe masă 150 de taleri zornăitori de argint cu efigia Mariei Theresia sau 150 de lei noi
Rezervațiunea cuvenită
…se face, ca întotdeauna, prin apelul la unul dintre numerele de telefon: 0721 961 936 / 0775 609 233 / 0770 948 868!
Lumină sacră binecuvântând adunarea!”

Sursa foto: Jariștea

RECOMANDĂRI EQYNews.ro

Lasă un comentariu

EQY NEWS

Portal de știri din Business, Life, Politica, Sănătate, Tehnologie și multe alte lucruri utile speciale pentru cititori.

©2022-2024 EQY News All rights reserved.