Inteligența artificială a învățat să recunoască cancerul pulmonar în stadiile incipiente

de Redactor Alexandru Razvan
0 Comentariu 183 views

În UK, un model de inteligență artificială capabil să detecteze cancerul în fazele sale incipiente a fost dezvoltat de medici și cercetători. Acesta ar putea grăbi atât diagnosticarea cât și tratamentul pacienților.  Acest subiect este abordat în The Guardian.

Instrumentul de IA a fost creat de specialiști de la Royal Marsden NHS Foundation, Institute for Cancer Research London și Imperial College London. Acesta poate determina dacă creșterile anormale detectate printr-o scanare CT sunt maligne.

Pentru a dezvolta algoritmul de inteligență artificială, echipa a utilizat scanări CT de la aproximativ 500 de pacienți cu noduli pulmonari mari. Metoda aceasta poate extrage detalii esențiale din imaginile medicale care sunt dificil de observat cu ochiul liber.

Conform datelor preliminare, modelul de IA pare să identifice cu precizie nodulii cancerigeni mari din plămâni.

„Sperăm că acest lucru va contribui la îmbunătățirea detectării precoce și, eventual, va spori rata de succes a tratamentului cancerului”, a afirmat dr. Benjamin Hunter, cercetător clinic la Imperial College London.

Modelul de IA ar putea de asemenea ajuta medicii să ia decizii mai rapide în ceea ce privește pacienții cu creșteri anormale, care momentan se confruntă cu un risc intermediar.

Cancerul pulmonar este principala cauză de deces prin cancer la nivel global, reprezentând o cincime (21%) din decesele cauzate de cancer în Marea Britanie. Diagnosticarea timpurie permite un tratament mult mai eficient.

Statistici recente indică faptul că peste 60% din cazurile de cancer pulmonar din Anglia sunt diagnosticate fie în stadiul trei, fie în stadiul patru. În contrast, pacienții la care cancerul pulmonar este detectat într-un stadiu incipient au șanse mult mai mari de vindecare comparativ cu cei diagnosticați în fazele târzii ale bolii.

Conform Organizației Mondiale a Sănătății, în jur de 10 milioane de oameni, sau aproximativ unul din șase, mor anual de cancer. Cu toate acestea, în multe situații, boala poate fi vindecată dacă este detectată și tratată prompt.

RECOMANDĂRI EQYNews.ro

Lasă un comentariu

EQY NEWS

Portal de știri din Business, Life, Politica, Sănătate, Tehnologie și multe alte lucruri utile speciale pentru cititori.

©2022-2024 EQY News All rights reserved.