„Ignatul”, tradiția la ea acasă, la Jariștea locantă

de Florian
0 Comentarii 163 views

Sfântul Ignatie Teoforul a fost martirizat în anul 106, cu ocazia triumfului dacic. Se spune că ar fi fost aruncat la lei, pentru că a mărturisit credința. Cu toate acestea, se mai zice că s-a rugat pentru împăratul Traian, care ar fi fost iertat, pentru că, Traian niciodată nu a ordonat persecuții sau martirizări de creștini.

20 decembrie este data la care creștinii îl celebrează și tot atunci sacrifică porcul de Crăciun. Așadar, Ignatie Teoforul este un sfânt protector al românilor.

Din această cauză, la Jariștea Locantă, se va celebra acest moment legat de „Ignat”:

„Iubiți amici și vechi comilitoni,

Lăsat este din vechime, de pe vremea Sfântului Ignatie Teoforul („Purtătorul de Dumnezeu”), ca atunci când noaptea e cea mai lungă din an și purcelul nu mai vede stelele, dimineața, o dată cu alungarea întunericului, hospodarii să se strângă ciopor în jurul grohăitorului ștafetar al negurii, să-și ascută haiducește jungherele și să tragă pe gresie lama satârului, pentru a aduce ofrandă Luminii ce prevestește Minunea Crăciunului.
Sângele godacului este lăsat apoi să se usuce și este amestecat cu cenușă ca să fie leac pentru toate suferințele anului ce va să vină.
Dar, mai cu seamă, destoinicii păstrători ai tradiției își cheamă toți clienții și prietenii pentru a purcede la ceea ce se numește Pomana Porcului, prilej de îndrituită și chibzuită petrecanie a mătăhăloasei dihănii jertfite.
Kera Calița nu se abate niciodată de la această rânduială ce i-a făcut fericită copilăria în Bărăganul de poveste și are marea bucurie de a împărtăși bucuria acestui obicei cu toți cei dragi. Prin urmare, pe 20 ale lui Decembre, de Undreaua Ignatului, la ceas de inserare, ora 17, își cheamă bunii clienți, amicii de suflet și vechii săi comilitoni, la Jariștea Locantă pentru a benchetui după datină.
Râtanul crescut la poalele pădurilor Muscelului, cu osebire hrănit cu ghindă, jir și alune, după ce va trece prin cuptor, la jar de uscături de foioase, va trona maiestuos pe un jilț din rămurele de brad în mijlocul Locantei, împodobit cu beteală și ghirlande de șorici, străjuit de carafe cu vin fiert cu țimet zaharat și clondire cu țuică de caisă clocotită cu belșug de mirodenii, din care va să nu lipsească ienibaharul, după cum nici chiperurile de toate colorile.
La ceaun, în untură curată, se face și cinstita pomană cu bucăți frumușele de carne împănată cu grăsime luată măcelărește la bardă și organe felurite, în topitură punându-se și câteva foi de dafin. Neapărat, pe fundul de lemn alăturat se răstoarnă mămăliga aurie langă carnații groși tocați la satar, iar gavanoasele cu murături de casă își au și ele noima lor – ardei umpluți cu fideluță de varză, conopidă înroșită cu oleacă de zeamă de sfeclă, castraveciori și pepenași acriți cu har, gogonele și carote oțețite și, deopotrivă, îndulcite cu miere de mană, gogoșari kăpiați cu boabe de muștar și câte și mai câte.
Nu au cum să lipsească jumările moi vrâstate cu câte o dunguliță de carne trandafirie și nici bilele de brânză frământată cu chimen și negrilică.
La urmă, spre slava cuvioaselor foale, se va aduce pe masă și o mare plăcintă cu telemea de Ibraila, numai bună de cinstit cu vinațuri oprite din tulbureală.
Așadar, miercuri, 20 Decembre, de la orele 17.00, în zvon tainic de cimbale, melodios zângănit de alămuri și isonuri de strune vrăjite, Kera Calița vă poftește să petreceți de Ignat la Jariștea Locantă, spre a alunga o dată pentru totdeauna spiritele întunericite de pe lângă Domniile Voastre și a face împreună o creștinească sărbătoare a gustului!
Serbarea se vămuiește cu 150 de lei, mai ales pentru godacul din mijlocul carciumii, ce tronează pentru fiecare mesean ce gustă pe loc!
Cutuma cuvenitei rezervațiuni
-Se va face la unul dintre numerele de telefon bineștiute: 0721 961 936 / 0775 609 233 / 0770 948 868.”
Sursa foto: Jariștea

RECOMANDĂRI EQYNews.ro

Lasă un comentariu

EQY NEWS

Portal de știri din Business, Life, Politica, Sănătate, Tehnologie și multe alte lucruri utile speciale pentru cititori.

©2022-2024 EQY News All rights reserved.