Hipoxia cu azot ar urma să fie folosită în execuții în statul american Alabama

de Florian
0 Comentariu 218 views

Un criminal care a primit în Alabama sentința de condamnare la moarte pentru o crimă de acum 35 de ani,  așteaptă pe „culoarul morții” să fie executată sentința. Statul Alabama a autorizat execuția prin hipoxie cu azot, modalitate de execuție care ar mai fi autorizată în alte două state (Okhlahoma și Mississippi) pentru sentințe capitale, dar, scrie Pro TV, citând surse americane, nu a fost implementat deloc până în prezent.

Practic, este o dispută între adepți care cred că nu este o pedeapsă care să provoace durere și între contestatari care spun că vorbim de o experiență pe oameni, iar Codul de la Nurnberg din 1947 și Convenția de la Oviedo din 1997 incriminează experimentele umane fără acordul subiecților.

Adepții execuției susțin că el a ucis cu sânge rece o femeie nevinovată și nu a știut niciodată ce dureri a provocat atunci când a luat o viață nevinovată.

Adversarii condamnărilor la moarte spun că și criminalii sunt ființe umane și că viața lor a fost dată de Dumnezeu și doar acesta o poate lua și nu o instanță penală umană.

SUA mențin pedeapsa cu moartea care în Europa nu mai există, dar execută criminalii și la peste trei decenii de la petrecerea crimei pentru a arăta că a fost făcut totul ca vinovăția să fie dovedită pentru a evita erorile judiciare care s-au mai petrecut în istoria justiției americane.

Hipoxia cu azot presupune ca un condamnat să respirea azot pur, ceea ce duce la axfisie chimică și la deces. Adepții metodei susțin că omul respiră oricum aer în care oxigenul este 22% și azotul este 78%, deci azoul nu provoacă daune când este inhalat alături de oxigen.

Fox News scrie, preluat de Pro TV  că biroul procurorului general al statului Alabama, Steve Marshall, a cerut vineri, 25 august 2023,  Curții Supreme a Statului Alabama, într-un dosar depus la tribunal, să stabilească data execuției deținutului condamnat la moarte Kenneth Eugene Smith, în vârstă de 58 de ani, care în 1988, alături de un alt bărbat a ucis soția unui pastor,  Elizabeth Sennett, crima fiind  una comandată.

 

 

 

RECOMANDĂRI EQYNews.ro

Lasă un comentariu

EQY NEWS

Portal de știri din Business, Life, Politica, Sănătate, Tehnologie și multe alte lucruri utile speciale pentru cititori.

©2022-2024 EQY News All rights reserved.