Fostul premier Viorica Dăncilă a prezentat sinteza participării la evenimentul l “Ningbo Business Day in Romania”, 13 noiembrie 2023, București

de Florian
0 Comentariu 243 views

Președintele Partidului NOI, fostul premier Viorica Dăncilă a făcut pe pagina sa de Facebook o sinteză a prezenței la evenimentul  “Ningbo Business Day in Romania”.

Acest eveniment  a fost organizat sub egida China – Țările din Europa Centrală și de Est în parteneriat cu Ambasada Chinei la București.

Din partea RP Chineze au particiăat domnul Han Chunlin – Ambasadorul Chinei la București, domnul Guo Lixin – Președintele Sucursalei Băncii Chino-Române, respectiv domnul Peng Jiaxue – Membru al Comitetului provincial CPC Zhejiang, secretar al Comitetului municipal CPC Ningbo.

Fostul premier Viorica Dăncilă a scris pe Facebook:

„În mesajul pe care l-am transmis, printre altele, am subliniat aceea că România și China se bucură deja de o istorie îndelungată de interacțiuni și schimburi benefice, valorificate într-un plan multidimensional, de cele mai multe ori, în rațiuni de sprijin reciproc și într-o juxtapunere armonioasă inclusiv din perspectiva intereselor externe.

Am readus în actualitate, cu acest prilej, faptul că schimburile comerciale dintre țările noastre au început în octombrie 1950, anul în care s-au realizat primele acorduri guvernamentale între cele două state. Cu titlu de exemplu, valoarea comerțului bilateral în acel an a fost de 270.000 de dolari, realizată aproape în totalitate prin exporturile de produse petroliere ale României în China, în timp ce, zece ani mai târziu, în 1960, valoarea schimburilor comerciale ajunsese la aproape 60 de milioane de dolari.
S-a practicat, la acea vreme, comerțul sub formă de barter, desfășurat pe bază de consultări și complementarități reciproce, ambele părți înțelegând să depună eforturi maxime pentru a satisface cerințele celeilalte. De pildă, în anul 1953, China a exportat în regim de urgență 18 milioane tone de semințe de cânepă, ajutând România să încheie însămânțările de primăvară.
În egală măsură, am ținut să etalez convingerea că schimburile comerciale bilaterale pot înregistra cifre impresionante, este important ca fluxul investițional să fie intensificat și este de dorit ca voința noastră comună de a consolida legăturile economice și de a crea oportunități pentru ambele țări, să contureze în mod coerent un parcurs în care China să devină un important partener comercial pentru România, cu schimburi în diverse domenii precum tehnologie, energie, infrastructură și agricultură.
Mulțumind, în mod deosebit, organizatorilor, pentru invitație, țin să precizez că, pe durata evenimentului, m-am bucurat de prezența caldă și afectuoasă a fostului ambasador al Chinei la București, Excelența Sa – Doamna Jiang Yu, Reprezentantul Special al Ministerului Afacerilor Externe al Chinei pe relația cu Țările din Europa Centrală și de Est, unul dintre prietenii de nădejde, de-ai mei și de-ai României, cu care am avut o colaborare extraordinară în perioada în care am fost premier.”
Sursa foto: Facebook

RECOMANDĂRI EQYNews.ro

Lasă un comentariu

EQY NEWS

Portal de știri din Business, Life, Politica, Sănătate, Tehnologie și multe alte lucruri utile speciale pentru cititori.

©2022-2024 EQY News All rights reserved.