Un devastator incendiu a mistuit casa parohială a Mănăstirii Turnu, din Prahova, unul dintre cele mai antice lăcașuri de cult din țară, așezat pe o veche locație dacică cu o vechime de peste două mii de ani. Aici se află și Biserica Domnești, o ctitorie a lui Vlad Țepeș.
Flăcările au înghițit în dimineața de marți casele călugărilor și locuința parohială din incinta Mănăstirii Turnu. Călugării, simțind mirosul de fum și observând flăcările, au sunat imediat la alarmă. În jur de 50 de pompieri s-au mobilizat pentru a stinge incendiul, ajutați și de localnicii care s-au grăbit să sprijine efortul.
Din fericire, biserica aflată în proximitate nu a fost atinsă de foc. Mănăstirea Turnu este cunoscută pentru că adăpostește Biserica Domnești, fondată de Vlad Țepeș cu peste 560 de ani în urmă.
Investigarea cauzei incendiului este în derulare, pompierii luând în considerare posibilitatea ca focul să fi pornit de la câteva lumânări lăsate aprinse peste noapte.
Potrivit Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Prahova, incendiul din Târgșoru Vechi a fost localizat, aria afectată de flăcări fiind de 600-800 de metri pătrați.
Mănăstirea Turnu, marcant punct de reper al istoriei și spiritualității românești Mănăstirea Turnu reprezintă unul dintre cele mai vechi și mai relevante centre monahale și spirituale din România.
Construit în secolul XV pe o veche așezare umană cu o existență de peste 2.000 de ani, acest lăcaș de cult găzduiește ruinele unui sat dacic și ale unor terme romane.
Potrivit Cronicilor Cantacuzinilor, prima mănăstire din zonă a fost edificată de Vlad Draculea Voievod, tatăl lui Vlad Țepeș, iar Vladislav al II-lea a ctitorit o biserică aici. Mai târziu, Vlad Țepeș a înălțat Biserica Domnești, consacrată în 1461.