Floriile Ortodoxe. celebrate la Jariștea Locantă!

de Florian
0 Comentariu 64 views

Floriile Ortodoxe se vor celebra în acest an pe 28 aprilie. Cu o zi înainte, se celebrează Sâmbăta lui Lazăr, pe care Hristos l-a înviat din morți.

Întâmpinarea Domnului la intrarea în Ierusalim cu stâlpări de finic și osanale a îngrozit fariseii care au insistat pe lângă Pilat din Pont ca mai târziu să-l piardă pe Hristos.

Fiind ultima dezlegare la pește înaintea Săptămânii Patimilor, Kera Calița, cu ighemonicon și osârdie a rânduit mare praznic, duhovnicesc și ales chivernisit întru marea sărbătoare. Pe Facebook, prin voința Tatălui, lucrarea Fiului și blagoslovirea Sfântului Duh, stă scris cu slove nepieritoare (binecuvântată conexiune la Internet să fie!):

„Praznicele Împărătești de Florii la Jariștea Locantă
Datori suntem să ne bucurăm și noi de mirabila sămânță a înveșnicirii, proslăvind Fiul Domnului din preaplinul inimilor. Pe fondul dulcilor isonuri de țitere, cimbale și alăute, cinsti-vom smeriți miracolul divin cu cele mai alese bucate, festinul fiind îngăduit căci aceasta este a doua mare dezlegare din Postul Paștelui.
Iată ce merinde ademenitoare vor fi pregătit cu râvnă și îndeaproape călăuziți de stăpâna casei baș-bucătarii Kerei Calița, ca întotdeauna bucuroasă de ai săi pășitori întru ospeție, sâmbătă 27 și duminică 28 aprilie, de la ceasurile șase (18.00) ale serilor de primăvară:
Dezlegare la antreuri de pește
-ruladă de crap prins în năvodul credinței patentă Jariștea, tocmeala de carne albă și legume mărunțite fiind aghesmuită în vin aromat
-tarama de icrișoare de crap tescuite cu har brâncovenesc
-zacuscă lipovenească de somn ce s-a hrănit cu flori de nenufar
-pastetă de pește chivernisită ca pe vremea când Simon Petru și Andrei își aruncau mrejele în Marea Galileii
-păstrăv afumat în cetină de brad bucovinean de la Pojorâta
-măsline ochioase de Kefalonia
-trufandale crocante de sezon
Binecuvântată pescărie de sațiu
-Filet de dorada aurie sălbatică, cu sauce espagnole în stilul lui Antonin Carême (mirepoix din carote, șalote, tomate, cimbru, o foaie de dafin și fond brun), însoțit de o chiftea de șalău făcută ca pe Valea Mostiștei, cu adaos la umplutură de cartof alb și morcov dați pe răzătoarea mică
Îndulcirea sufletului sub pomii înfloriți
-Tarte cu fructe culese din Grădinile Raiului
…Și a fost ziua în care Sfântul Ioan Gură de Aur venea cu ramuri de măslin, frunze de mirt și crenguțe de liliac înflorit, cântând imnuri de slavă! Tot omul se bucura, Natura însăși înveselindu-se și îndemnând la o preacucernică desfătare, fiindcă Iisus săvârșise o minune dumnezeiască înviindu-l pre Lazăr. După săvârșirea acestui miracol fără seamăn, mulţimile strânse la porţile cetăţii sfinte a Ierusalimului l-au întâmpinat cu flori albe şi l-au aclamat pe Mântuitor, recunoscându-l ca Mesia.
Sarabandă de emoțiuni la cabaretul culinar și artistic
-Kera Calița va lumina înțelesurile sărbătorii și va arăta cum orișice creștin începe să se pregătească de întâmpinarea Săptămânii Patimilor, aprinzând candela ce va arde neîntrerupt în zilele de Denii, pentru ca simțirea și cugetul să-i poată trece de la întunericul păcatului la lumina dreptei cugetări, după încheierea Sărindarelor, precum stă scris în Evanghelii
-Taraful Crailor de Curtea Veche cu isonuri meșteșugite de vioară, acordeon, țambal, saxofon, clarinet și contrabas
-Cristina Ioana în recital de zile mari, cu cântece de petrecere din mahalaua luminată
– Leonard tenorul, coborât de pe scena Oteteleșanu, cântă de bucuria sărbătorii neînfricatului Sfântul Gheorghe
Obol aninat de o crenguță de salcie
-150 de arginți cu margine zimțată sau 150 de lei noi
Rezervațiunea pentru masă, antren și spectacol
-se face, după datina dintotdeauna a Locantei, la unul dintre numerele de telefon: 0721 961 936 / 0775 609 233 / 0770 948 868!”

Sursa foto: Jariștea

RECOMANDĂRI EQYNews.ro

Lasă un comentariu

EQY NEWS

Portal de știri din Business, Life, Politica, Sănătate, Tehnologie și multe alte lucruri utile speciale pentru cititori.

©2022-2024 EQY News All rights reserved.