Finlanda pregătește un acord cu Statele Unite privind desfășurarea bazelor militare americane pe teritoriul său

0 Comentariu 83 views

Finlanda negociază un acord cu SUA pentru desfășurarea de baze militare americane pe teritoriul său, conform ziarului finlandez Helsingin Sanomat, care îl citează pe Mikael Antell, șef adjunct al departamentului politic al Ministerului de Externe al țării.

Acordul ar permite instalarea de facilități, arme și echipamente militare americane în Finlanda, asemănător cu acordurile pe care SUA le are cu alte țări NATO. Detaliile nu sunt încă stabilite, dar se știe că acordul nu va include arme nucleare.

Mikael Antell afirmă: „Cel mai important, acordul va asigura o cooperare nestingherită cu Statele Unite în toate situațiile de securitate, precum și pe termen scurt”. El adaugă că acest acord nu contrazice apartenența Finlandei la NATO, ci o completează.

„Acordul permite trupelor să intre în țară, să rămână pe teritoriul acesteia, să staționeze și să depoziteze materiale și să facă investiții în infrastructură folosind fonduri furnizate de Congresul SUA Pentagonului”, menționează Antell.

După invazia rusă în Ucraina din februarie 2022, Finlanda a renunțat la neutralitate și s-a alăturat NATO, înregistrând o creștere a sprijinului popular pentru această decizie de la o treime la 80%. Țara a solicitat aderarea la NATO în mai 2022 și a devenit membră pe 4 aprilie 2023. Finlanda a fost partener oficial al NATO încă din 1994 și a colaborat îndeaproape cu armatele alianței.

RECOMANDĂRI EQYNews.ro

Lasă un comentariu

EQY NEWS

Portal de știri dezvoltat de echipa SEO AGENCY RO. 

Știri din Business, Life, Politica, Sănătate, Tehnologie și multe alte lucruri utile speciale pentru cititori.

 

Date comerciale

  • SEO MARKETING AGENCY SRL
  • CUI: 41380160
  • Reg. Com: J15/1263/2019
©2022-2023 EQY News All rights reserved.