Duminica Sfintei Cruci are tipic de slujire, pururea în Duminica a III-a a Postului Mare. Tradiția spune că Sfânta Cruce a fost arătată și înălțată (prima celebrare a Crucii) de Maica Împăratului Constantin cel Mare, Elena, fosta hangiță din Asia Mică, iubită a tatălui lui Constantin, generalul împărat tetrah Constatius Chlorus, Apoi, s-a făcut o procesiune (a doua celebrare a Crucii).
Sfânta Tradiție ne învață că apoi, o bucată din Sfânta Cruce a fost donată Episcopului de Apameea, pentru a ajunge la Constantinopol. În secolul VIII, deja, Patriarhia Ecumenică de la Constantinopol rânduia celebrarea Zilei Sfintei Cruci de-a pururi, pentru a treia oară, în Duminica a III-a Postului cel Mare.
Kera Calița a rânduit astfel pe 6 și pe 7 aprilie, mare zaiafet la Jariștea Locantă cu ales igemonicon, rânduit de regulile tipiconale ale Maicii Sfinte Bisericii Creștine:
„Duminica Sfintei Cruci și Ajunul ei sărbătorite cu zel la Jariștea Locantă
În crucea lui Iisus Hristos se găsesc deopotrivă puterea și înțelepciunea lui Dumnezeu. Părinții Bisericii puneau Crucea de Har dătătoare aidoma cu Pomul Vieții și o sădeau în mijlocul călătoriei către Sfintele Paști. Acesta este Mărul care a fost așezat în Rai și care trebuie să le reamintească celor credincioși atât de bucuria lui Adam cât și de lipsirea lui de această bucurie în urma păcatului originar.
Cu aiaste gânduri în cuget, Kera Calița își cheamă toți amicii să îi fie mosafiri sâmbătă, 6 aprilie, și duminică 7 aprilie, când ultimele raze ale soarelui se pierd în luminile amurgului, la orele 18.00, pentru a proslăvi cele sfinte și a se înfrupta din toate bucuriile vieții:
Mezelicuri creștinești sub semnul lui ICHTUS
-pastetă de anchois marseilleză tartinată pe felii de pâine neagră rustică din Secuime
-sul de somon norvegian cu spănăcel de primăvară adus din Călărași, de la Ileana, Florica și Măriuța
-tarama de icre de crap, tescuite cu râvnă duhovnicească la Dervent și Celic Dere
-zacuscă lipovenească de somn prins în plaurii de la Murighiol
-măsline de Kalamata și vegetale fragede de la Topoloveni
Călătorie în timp și-n spațiu
– Chiftele de șalău aromite cu cimbru și rumenite în ulei de măsline, alaturi de piurea cu unt de trufe
Desert din Piemont, cu surâs florentin
-Torta cu cremă de ciocolată și alune de pădure, care o făcea să zâmbească pe Mona Lisa Gherardini del Giocondo
Imne de slavă și bucurii lumești
-Poveștile Kerei Calița despre pildele îmbătătoare de har stârnite de buchisirea ceasloavelor sacramentale
-Voiajul muzical al Tarafului Crailor de Curtea Veche prin veacurile de proslăvire a credinței la poalele Dealului Mitropoliei
-Cristina Ioana și gânguritul ce face o neasemuită plăcere deopotrivă slujitorilor altarului și mirenilor veniți la ospăț
Ofranda
Se va deschide punga și se vor socoti 100 de talanți sau 100 de lei noui.
Locuri juruite la masă
-Rezervațiunea se recomandă a fi făcută la unul dintre numerele de telefon prea bine știute: 0721 961 936 / 0775 609 233 / 0770 948 868!”
Sursa foto: Jariștea