Datoria publică a Italiei atinge un maxim istoric de 2,79 trilioane de euro

de Redactor Alexandru Razvan
0 Comentariu 161 views

Banca Centrală a Italiei a comunicat luni că datoria publică a țării a atins un vârf istoric de 2,79 trilioane de euro în martie, înregistrând o creștere de 17,8 miliarde de euro.

Peste un trilion de euro a fost adăugat la datoria națională a Italiei în ultimele trei luni, comparativ cu februarie.

Massimiliano Dona, liderul Uniunii Naționale a Consumatorilor Italieni, a reflectat asupra acestor cifre, numindu-le “un nou record istoric”. Acesta a exprimat îngrijorare și anxietate față de “creșterea exponențială” a datoriei, care este accentuată de creșterea ratelor de dobândă ca urmare a noilor politici monetare restrictive ale Băncii Centrale Europene, potrivit RIA Novosti.

Dona a făcut un calcul rapid, împărțind datoria națională între toți cetățenii Italiei, rezultând că fiecare persoană datorează 47.405 de euro, iar fiecare familie datorează peste 106 mii de euro.

În 2020, datoria Italiei a ajuns la peste 155% din PIB. Totuși, economia țării părea să se redreseze odată cu ridicarea restricțiilor impuse de Covid-19. Însă, o creștere neașteptată a prețurilor la energie a condus la o scădere a PIB-ului, determinând o reluare a creșterii datoriei publice. În prezent, datoria Italiei se situează la aproximativ 144% din PIB-ul național.

RECOMANDĂRI EQYNews.ro

Lasă un comentariu

EQY NEWS

Portal de știri din Business, Life, Politica, Sănătate, Tehnologie și multe alte lucruri utile speciale pentru cititori.

©2022-2024 EQY News All rights reserved.