Ce mai citim azi? Le mythe Dace dans l’univers Eminescien!

de Florian
0 Comentariu 166 views

Le mythe Dace dans l’univers Eminescien o are ca autoare pe profesoara de istorie Elinor Danusia Popescu, doctor în științe la Sorbona, Cartea are 86 pagini și este o lucrare de analiză a unui istoric care „vede” legăturile dintre mitologie, universul eminescian și istoria dacilor ca popor. Cartea a apărut în anul 2024, la Editura Edudel, în limba franceză.

Cartea are patru capitole în care sunt explicate miturile naționale, ca semnificație, aprecierile lui Mircea Eliade și Lucian Boia, un istoric al religiilor, respectiv un istoriograf și un „demitizator”, direcțiile operei eminesciene: proză, poezie, jurnalism, folclor și cronicar de teatru, modul în care Eminescu vedea mitul dacic și modul cum mitul dacic a fost văzut de europeni, în Antichitate dar și mai târziu în legendele spaniole.

Cartea analizează peste 150 titluri, majoritatea cărți, dar și articole din surse clasice și on-line. Într-o lume în care unii susțin că nimeni nu mai scrie despre daci (a scrie de dragul de a scrie, încă de la Mihail Kogălniceanu fusese o idee condamnată), iată o lucrare obiectivă care analizează modul în care un poet i-a văzut pe unii dintre strămoșii noștri, dacii autohtoni peste care s-au suprapus multe popoare și populații, creând poporul român actual.

Sursa foto: Pixa Bay

RECOMANDĂRI EQYNews.ro

Lasă un comentariu

EQY NEWS

Portal de știri din Business, Life, Politica, Sănătate, Tehnologie și multe alte lucruri utile speciale pentru cititori.

©2022-2024 EQY News All rights reserved.