Armindeni, străvechea sărbătoare cinstită cu igemonicon la Jariștea Locantă!

de Florian
0 Comentarii 141 views

Ziua Pelinului, Ziua Bețivului sau Armindeni este o reală sărbătoare a primăverii. Este momentul în care se crede că viile trebuie cinstite, după ce au fost tăiate și săpate, pentru a da roadă bogată în toamnă.

Oamenii mergeau la iarbă verde, beau vin pelin, petreceau cu grătare sau cu merinde de acasă.

Ziua de 1 Mai a devenit Ziua Muncii în statele comuniste și pe plan mondial, în amintirea unor lupte muncitorești din SUA!

În 1872, au început protestele pentru ziua de 8 ore și drepturi, protestele debutând în luna mai când primăvara era deja în drepturi.

În 1886, în Piața Haymarket din Chicago, pe 1 mai 1886, au început protestele. Informările Poliției că în mulțime au fost agitatori, au dus la arestări. Pe 4 mai 1886, o bombă aruncată dintre muncitori a ucis mai mulți polițiști.

Ancheta Poliției a dus la achitatea suspecților pentru că, pe plan mondial, socialiștii au cerut, au făcut lobby pentru eliberarea lor, în presă și în manifestații.

În 1889, s-a decis de către Internaționala Socialistă ca data de 1 mai 1890 să devină Ziua Muncii. După Al Doilea Război Mondial,URSS a generalizat această zi.

Totuși, la 1 mai 1939, regele Carol al II-lea, rege autoritar, a decis să organizeze, inspirat de naziști și fascisti o adunare a breslelor la București. Promotorul a fost celebrul lider țărănist (comunistul culturnic de mai târziu!) Mihai Ralea, tatăl Catincăi Ralea, mare doamnă a radioului și culturii radiofonice și socrul actorului Emanoil Petruț, actor de geniu.

La 1 mai 1939, umblă vorba prin târg, Nicolae Ceaușescu a cumpărat foarte multe cărți poștale emise de Ajutorul Roșu, organzație secretă comunistă care sprijinea orfanii și răniții muncitorilor pentru ca Lenuța Petrescu, din Petrești Dâ,mbovița să fie aleasă Regina Muncii, la petrecerea din Parcul Veseliei.

El era ucenic la cizmăria cumnatului său ea muncea ca muncitoare repansatoare la Fabrica Jacquard (viitoarea ADESGO). Lenuța Petrescu a ieșit regina frumuseții iar cei doi vor trăi o poveste de dragoste devenită oficială la 23 decembrie 1947. Lenuța Petrescu îl va vizita mereu pe Nicolae Ceaușescu în perioadele de detenție, mai ales la Tîrgu Jiu.

Aceasta fiind scurta istorie a zilei, se cuvine să vedem că la Jariștea Locantă, în preajma Paștilor un zaiafet de pomină:

„1 Maiu zis și Armindeni luminos și plin de savoare la Jariștea Locantă
La început de Florar, oamenii buni la suflet au dejucat cabala împotriva Pruncului Iisus și de aceea atunci se anină la porți crenguțe verzi și lăstari înfloriți! Este vremea în care, în călindarul popular începe în fapt vara și vegetația capătă rod binecuvântat! Dar este și ziua când sunt alungate spiritele rele, așa că, pe mese, între tacâmuri, se pun frunze verzi de pelin!
Dintotdeauna, Jariștea a întins mese îmbelșugate în primele zile ale lunii când primăvara ajunge la apogeu. Și de data aceasta, miercuri, 1 mai și joi, 2 mai, Jupâneasa își așteaptă vechii comilitoni dar și noii prieteni pentru agape binecuvântate la care belșugul se revarsă pe mesele împodobite de sărbătoare:
Mizilicuri din Vechii Bucuresci
-ruladă de cocoș aromită cu boia dulce, cimbru, busuioc și un vârf de cuțit de nucșoară rasă, rumenită pe îndelete la cuptor
-pate de ficat de porc frecat cu unt și blenduit cu ceapă verde, piper roșu râșnit și măsline negre gemlik mediteraneene
-pastramă de curcan fezandată o săptămână în vin dulce și frecată cu amestecul secret al bucătarului-chef
-rulou de cașcaval de Penteleu întocmit cu boabe mari de struguri
-corbeille de salată din piept de pui și ciuperci cu legume, castraveți murați și mayonnaise de casă
-tipsii cu ridichi de lună, ceapă verde și roșioare cherry
-asortiment de olive
Îndestulare ca în „Dictatura Gastronomică”
-Pentru fiecare pășitor, câte un platou boieresc cu 4 mititei fuduli după rețeta consemnată de Bacalbașa, dimpreună cu o fleică mustoasă de porc, un morman de piurea de cartofi cu smântână și unt, bașca salată verde cu castraveți și mărar
Desert royal
-Tort de ciocolată belgiană cu vișine din vișinată și o boule de înghețată de vanilie, așa cum le plăcea Reginei Maria și doamnelor ei de companie
Din preaplinul sufletului, ode aduse Naturii și Culturii
-Kera Calița spune povestea lunii Mai, când Raiul coboară pe Pământ, pajiștile sunt verzi și pline de flori multicolore, iar frunzișul pădurilor și livezilor tresare sub adierea vântului
-Trecere în revistă a marilor stiluri muzicale practicate în ultimele două veacuri în Bucuresci realizată de muzicanții emeriți ai Tarafului Crailor de Curtea Veche
-Cunoscuta și sensibila diseuse Cristina Ioana se joacă pe note cu melodii faimoase de altădată strânse într-un florilegiu sonor unic
Ofrandă adusă primăverii
-Se cer 130 de florini de aur sau 1 de lei noi
Rezervațiune telefonică
-se face, așa cum mosafirii Locantei știu prea bine, la unul dintre numerele de telefon: 0721 961 936 / 0775 609 233 / 0770 948 868!”

Sursa foto: Jariștea Locantă

😊 Susține jurnalismul independent! 😊

Donează pentru a ne ajuta să aducem știrile corecte și relevante mai aproape de tine. Fiecare contribuție ne ajută să creștem și să continuăm. 🙌

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți F5xMedia și pe Google News

RECOMANDĂRI EQYNews.ro

Lasă un comentariu

EQY NEWS

Portal de știri din Business, Life, Politica, Sănătate, Tehnologie și multe alte lucruri utile speciale pentru cititori.

©2022-2025 EQY News All rights reserved.