Accelerator de particule cât o monedă!

de Florian
0 Comentariu 57 views

Noul aparat, denumit accelerator nanofotonic de electroni (NEA), este compus dintr-un microcip minuscul în care se află un tub cu vid și mai mic, alcătuit din mii de “piloni” individuali, scrie Pro TV.

Acest triumf tehnologic, care are dimensiunea unei monede mici, ar putea deschide ușa către o gamă largă de aplicații, inclusiv utilizarea micilor acceleratoare de particule în interiorul pacienților umani, arată sursa citată.

Pro TV, citând revista Nature, mai scrie faptul că echipa de cercetători de la Universitatea Friedrich-Alexander din Erlangen-Nürnberg (FAU) din Germania au folosit micul dispozitiv pentru a accelera electronii de la o valoare energetică de 28,4 kiloelectronvolți la 40,7 keV, ceea ce reprezintă o creștere de aproximativ 43%.

Conform Pro TV, acceleratorul arată astfel:

„Tubul principal de accelerare are o lungime de aproximativ 0,02 inch (0,5 milimetri), ceea ce este de 54 de milioane de ori mai scurt decât inelul de 27 kilometri (16,8 mile) care formează Large Hadron Collider (LHC) al CERN din Elveția – cel mai mare și mai puternic accelerator de particule din lume, care a descoperit o serie de noi particule, inclusiv bosonul Higgs (sau particula lui Dumnezeu) și misterioasa particulă X.

În interior, micul tunel are o lățime de numai 225 de nanometri.”

Sursa foto: Pro TV

RECOMANDĂRI EQYNews.ro

Lasă un comentariu

EQY NEWS

Portal de știri dezvoltat de echipa SEO AGENCY RO. 

Știri din Business, Life, Politica, Sănătate, Tehnologie și multe alte lucruri utile speciale pentru cititori.

 

Date comerciale

  • SEO MARKETING AGENCY SRL
  • CUI: 41380160
  • Reg. Com: J15/1263/2019
©2022-2023 EQY News All rights reserved.