26 august 1944 – ziua care a marcat o cotitură a războiului mondial în România

de Florian
0 Comentariu 199 views

Puțină lume își mai amintește de momentul 23 august 1944. La acea dată, regele Mihai I și forțele patriotice din politică și Armată au planificat răsturnarea dictatorului Antonescu.

Două surse diferite spun însă că regele și aliații săi au fost nevoiți să schimbe data. Baronul Ioan de Mocsnoy Stârcea spune că a fost informat de Mihai Davidescu despre faptul că Antonescu nu mai pleca pe 27 august pe front ci pe 24.

Regele Mihai însuși spune că un medic din Sinaia, prieten bun al său avea în gazdă în vila din Sinaia un ofițer de la Cabinetul lui Antonescu care a primit un telefon de la București pentru a veni să discute cu Antonescu, acesta urmând pe 24 să plece pe front.

Regele Mihai, în virtutea planificării răsturnării lui Antonescu pe 26 august, ceruse comandamentului aliat american să lanseze un atac de aviație deasupra punctelor de rezistență și reacție aeriană a nazișților de lângă București.

Acțiunea s-a mutat în după amiaza zilei de 23 august. Germanii au bombardat pe 24 și 25 august Capitala, dar pe 26 august bombardamentul american a făcut ca acel contratac german să înceteze,

Regele Mihai a avut grijă ca la Timișu de Sus să țină în condiții bune piloții americani doborâți în 1943-1944 în timpul bombardamentelor americane din țară. Ei au fost protejați și au fost repatriați în SUA.

Așadar, 26 august 1944 reprezintă o dată istorică. De atunci, acțiunile germane pe teritoriul Capitalei au încetat, la 31 august, nemaifiind nicio structură germană în Capitală și în cea mai mare parte a Munteniei și Olteniei.

Sursa foto: Viața Liberă Galați

 

RECOMANDĂRI EQYNews.ro

Lasă un comentariu

EQY NEWS

Portal de știri din Business, Life, Politica, Sănătate, Tehnologie și multe alte lucruri utile speciale pentru cititori.

©2022-2024 EQY News All rights reserved.