24 Ianuarie se celebrează la Jariștea Locantă!

de Florian
0 Comentariu 189 views

La 24 ianuarie 1859, pe Dealul Mitropoliei, Alexandru Ioan Cuza, domnul Moldovei era ales și la București. Pe 23 ianuarie 1859, sub pretextul unei întîlniri de discuții, duminica, la Hotel Concordia care azi e aproape de BNR; s-a luat în secret decizia alegerii lui Cuza la București și s-a stabilit planul de acțiune.

Bucureștenii au petrecut în seara de 24  ianuarie ca la o zi mare, ziua în care s-a născut Rpomânia modernă.

În cinstea acestei date istorice, Kera Kalița pregătește un praznic domnesc, în buna tradiție a Jariștei.

Pe Facebook, stă scrisă oferta:

„„Hai la Jariștea cu grăbire,
S-o secăm dintr-o sorbire!”
24 Ianuarie este mare zi de sărbătoare, slăvită și la Jariștea: Kera Calița nu poate uita că însuși numele Locantei sale vine de la o podgorie aflată nu departe de Milcovul de legendă „secat dintr-o sorbire” de patrioții din 1859! Ba chiar, cu mai bine de trei decenii în urmă, și primele butii cu vin au fost aduse de acolo de către Kir Nicola!
Jupâneasa cea Bună vă poftește să petreceți așa cum o făceau dumnealor Mihalache Kogălniceanu și Alexandru Ioan Cuza, aprigi pășitori la chiolhanuri alese, meniul fiind tocmit după gusturile făuritorilor Micii Uniri.
Așa că, în seara zilei de 24 ianuarie, de la orele 20.00, urmașii lui Moș Ion Roată și oricine tresaltă la primele acorduri ale Horei Unirii este așteptat la acest festin al historiei, în care rețepturile din ambele Prințipate Dunărene se îngemănează ademenitor, după cum urmează:
Mezelicuri de pe vechiul drum al Stambulului
-Pastramă aromită cu mirodenii și afumată încetișor, cu temeinicie, la foc mioritic de surcele de fag, ca la Râmnicu Sărat
-Slăninuță de porc îndopat cu ghindă, jir și alune din Codrii Negri ai Deliormanului
-Uscături bătucite în oglinda timpului: babic de Buzău și ghiudem armenesc de Botoșani, cu arome de boia și nucșoară înviorând carnea de batal
-Brânză de burduf de pe Rarău cu chimen adus de la neguțătorii din raiaua Ibrailei
-Tipsie cu ouă de rață din Lunca Dunării umplute cu pateu din ficat de gâscă din bălțile Călărașilor, aduse păe foi de lăptucă, așa cum se puneau în galantar la prăvălia lui Dinischiotu
-Cașcaval aromitor de Penteleu, făcut la Cilibia, pe moșia Episcopiei Râmnicului, precum se scrie în ucazul domnesc al lui Grigore Dimitrie Ghica
-Măsline de felurite colori, ca la băcănia lui Dragomir Niculescu
-Ceapă roșie de Simileasca spartă cu pumnul de un gealat cum erau cei care păzeau ușile Constituantei
-Crudități din grădinile Ilfovului și Romanaților
Feliul de sațiu unionist
-Mușchiuleț de purcel copt încetișor la cuptor, servit cu soufflé de legume ca la banchetele franțuzite de la mijlocul veacului al XIX-lea de la otelul lui Donat Hugues
Desăvârșit desert din vechime
-Ruladă brâncovenească de dovleac cu nucă, cu adieri de scorțișoară târguită la raionul de coloniale din Galeriile Lafayette de pe Calea Victoriei
Din partea Casei Jariștea
-Tradiționalul țoi cu țuică de Văleni din livada lui Neculai Iorga
-La fiece masă, câte un gheridon încărcat cu carafe cu apă de izvor de munte, ceai ca pe vremuri la Fialkowski în colțul Străzii Regale, și cafele la nisip, cu caimac gros de două degete, cum făcea la 1667, în Târgul de Sus, seimenul Hamie
-Taraful Crailor de Curtea Veche, diriguit de Chiriac Haralamb, cu cântece ce au făcut delectarea boierilor pământeni… dar nu numai!
-Mierla Jariștei, conița Dana Safta, cu glăsuiri bucolice ca în timpul lui Alecsandri, dar intonând cu patos și Hora Unirii
-Leonard, vocea de aur a stabilimentului, cu un potpuriu de muzichii ca la balurile de la Palatul Șuțu
-Cristina Ioana, diseuse de bonne aventure à la gitane, cum i-ar fi plăcut și locotenentului Tolstoi pe când era încartiruit în Bucuresci
-Șirag colorat de istorioare cu tâlc, de la Ion Ghica, beiul de Samos, citire, spuse cu vervă patriotică de Kera Calița
…Țăcăne telegraful că s-a primit depeșă de la Puterile Garante cum că 130 de galbeni sau 130 lei noui sunt de ajuns pentru acest zaiafet! Unioniștii vă sfătuiesc să faceți din vreme cuvenita rezervare la unul dintre numerele de telefon: 0721 961 936 / 0775 609 233 / 0770 948 868.”

Sursa foto:Jariștea

RECOMANDĂRI EQYNews.ro

Lasă un comentariu

EQY NEWS

Portal de știri din Business, Life, Politica, Sănătate, Tehnologie și multe alte lucruri utile speciale pentru cititori.

©2022-2024 EQY News All rights reserved.