118 ani de la primul zbor al unui avion din istorie!

de Florian
0 Comentariu 59 views

La 18 martie 1906, la Montesson, în Franța, avocatul, inginer autodidact și inventator Traian Vuia a reușit să zboare cu un avion conceput de el, în Franța. Nu a fost prezentă nicio autoritate de omologare, dar martorii au perpetuat informația că Traian Vuia a rulat pe sol 50 m, a parcurs în zbor 12 m la o înălțime de 1,5 metri. Aparatul de zbor funcționa cu un combustibil sintetic care din păcate s-a terminat în timpul zborului, fapt ce a dus la întreruperea zborului.

Frații Wright au zburat anterior, dar aparatul lor nu avea mijloace independente de rulaj la sol și aterizare. Totuși, primul zbor a fost pus pe seama unui alt pionier aviatic, Louis Bleriot.

Traian Vuia a mai construit un prototip de elicopter, a realizat alte invenții, fiind cooptat în cercetare de dr.Petru Groza, lucrând pentru cercetarea comunistă până la moartea sa în 1950. Localitatea sa natală s-a numit Traian Vuia, Petru Groza interzicând numele propus de autoritățile locale.

Sursa foto: Arhivă

RECOMANDĂRI EQYNews.ro

Lasă un comentariu

EQY NEWS

Portal de știri din Business, Life, Politica, Sănătate, Tehnologie și multe alte lucruri utile speciale pentru cititori.

©2022-2024 EQY News All rights reserved.