Nicolae Ceaușescu a trăit în București, de la vârsta de la 12 ani, ca ucenic la cizmăria surorii sale Niculina. Un frate mai mare, Marin, era tot cizmar. Ca ilegalist, Nicolae Ceaușescu a locuit, conform rapoartelor Siguranței, la mai multe adrese, începând cu vârsta de 15 ani când face cunoștință pentru prima dată cu bătăile Siguranței, arestul și își cunoaște singura și marea iubire, tovarășa lui de viață, Lenuța Petrescu.
Nicolae Ceaușescu, după episodul din 1933, ajunge coordonator în celula regională a PCdR care activa în județele Dîmbovița, Prahova, Brașov. În 1936, a fost arestat în casa ilegalistului Ion Olteanu, la Târgoviște (Ion Olteanu va muri în 1993, paradoxal, Ceaușescu dorind să ajungă la el în decembrie 1989, dar Elena a spus că nu mai trăia, deși acesta era încă în viață) având la el cărți de propgagandă (inclusiv cele ale viitorului ministru de externe sovietic Veaceslav Molotov, succesorul lui Cicerin).
Procesul s-a strămutat în iunie 1936, la Brașov. Nicolae Ceaușescu va fi condamnat de Tribunalul Militar Braşov la pedeapsa de 2 ani închisoare (executați din iunie 1936 până în decembrie 1938, la Doftana și Văcărești), amendă şi 1 an interdicţie de a părăsi comuna Scorniceşti. În perioadele dintre arestări, Nicolae Ceaușescu a locuit la adresele bucureștene:Calea Şerban Vodă, nr. 15 (noiembrie 1933), Strada Nisipari, nr. 14, Strada Făt Frumos, nr. 48 (iulie 1934): Strada Slătineanu, nr. 14 (august 1934); Strada Canonicul Bunea, nr. 6 (septembrie 1934, în prezent, Strada Sulina).
Îm mai 1939, la celebrarea Zilei Muncii o cunoaște pe ilegalista Lenuța Petrescu. O votează ca Regină a Muncii și cei doi rămân prieteni. Ea lucra la Azjutorul Roșu ca sarcină de partid și la fabrica Jacqard ca muncitoare repansatoare.
În august 1939, Nicolae Ceaușescu a fost condamnat în contumacie de către Tribunalul Militar Bucureşti la 3 ani închisoare. Siguranţa îl va fila, aflând că lucra la o tăbăcărie și locuia la adresele bucureștene Str. Radu Vodă, nr. 1 ( în septembrie 1939), Strada Bibescu Vodă, nr. 19, camera 27 – mansardă (până în iulie 1940). Arestat, a fost deșunut la Jilava până în august 1940, Caransebeș (august 1940-iulie 1943, când trebuia să fie eliberat, dar s-a amânat eliberarea din ordinul lui Ion Antonescu care a decis ca toți comuniștii sp fie internați din august 1943). La Târgu Jiu a fost închis până la 4 august 1944. Era vizitat de Lenuța Petrescu ca ilegalistă care își vizita fratele, Gogu Petrescu, Îl ținea de mână pe un puștan de 12 ani, Ion Iliescu, acesta vizitându-și tatăl, pe Alexandru Iliescu.
Lenuța Petrescu s-a iubit cu Nicolae într-o casă simplă, conspirativă, cei doi fiind sancționați pentru că profitau de absența gardianului care-l escorta pe Ceaușescu la dentist în Târgu Jiu, Ei continuau povestea de dragoste începută la mansarda din Bibescu Vodă 19, București. Lenuța Petrescu va deveni viitoarea sa soție, Elena Ceaușescu, cei doi fiind nedespărțiți din august 1944, căsătorindu-se în decembrie 1947, trăind împreună până la executarea lor la Târgoviște la 25 decembrie 1989.
Locația din Strada Bibescu Vodă 19, situată la etajul 5 (mansardă, camera 27, azi 22) este integrată în circuitul turistic. Ea poate fi închiriată aici, sau aici. Se poate petrece o vacanță deosebită într-un loc deosebit pentru turiștii amatori de locații storice.
Camera este mobilată cu un aer retro, minimalist fără a neglija confortul prezentului, Panorama este superbă, se vede cerul senin și probabil, la el se uita și ilegalistul Ceaușescu visând la România socialistă…
Sursa foto: Pixa Bay