Putin și Xi discută despre planul chinez de detensionare în Ucraina. Vizita este criticată de SUA

de Redactor Alexandru Razvan
0 Comentariu 55 views

Președintele rus Vladimir Putin și liderul chinez Xi Jinping s-au întâlnit la Moscova și au discutat propunerea Beijingului de încetare a focului în Ucraina. Cei doi lideri au arătat o prietenie caldă, care s-a format pe baza rivalității reciproce cu Occidentul. Vizita lui Xi a venit într-un moment oportun pentru Moscova, care se confruntă cu dificultăți în lupta sa de un an împotriva Ucrainei. Administrația americană a criticat anterior China pentru că “acoperire diplomatică” lui Putin în timpul acestui conflict, care a dus la pierderea a zeci de mii de vieți umane.

Prim-ministrul japonez Fumio Kishida a efectuat o vizită neașteptată la Kiev în semn de solidaritate și sprijin pentru Ucraina, în timp ce liderul chinez Xi Jinping a fost în discuții la Moscova. Între timp, Ucraina a raportat că o explozie la Dzhankoi în peninsula Crimeea ocupată de ruși a distrus rachete de croazieră rusești destinate flotei ruse de la Marea Neagră. Armata ucraineană a declarat că Rusia continuă să efectueze raiduri aeriene și să lanseze lovituri cu rachete. Ucraina a afirmat că obiectivul principal al Rusiei este să ajungă la granițele regiunilor Donețk și Lugansk din Donbas, dintre care o mare parte se află deja sub controlul Rusiei. În ciuda atacurilor rusești, forțele ucrainene au reușit să respingă atacurile asupra orașului Bakhmut și a altor ținte.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a confirmat că președintele rus Vladimir Putin și liderul chinez Xi Jinping au discutat luni despre propunerea Chinei privind o posibilă încetare a focului în Ucraina. Peskov a declarat că discuția a fost serioasă și că va exista o declarație comună după a doua zi de discuții între cei doi lideri. Planul de 12 puncte al Chinei pentru detensionare nu conține însă detalii despre cum să se încheie războiul care durează de 13 luni. Propunerea a fost respinsă în mare parte în Occident, fiind considerată un truc pentru a oferi lui Putin timp să-și regrupeze forțele și să-și consolideze controlul asupra teritoriilor ocupate. Oficialii ucraineni și occidentali se tem că orice încetare a focului va îngheța liniile frontului, oferind Rusiei un avantaj după o serie de eșecuri de când și-a lansat invazia în februarie anul trecut. Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a afirmat că vizita lui Xi sugerează că China nu își asumă responsabilitatea de a trage Rusia la răspundere pentru atrocitățile comise în Ucraina.

„În loc chiar să-i condamne, ar oferi mai degrabă acoperire diplomatică Rusiei pentru a continua să comită acele crime grave”, a spus Blinken.

Liderul chinez Xi Jinping l-a invitat pe președintele rus Vladimir Putin să viziteze China și a cerut întâlniri regulate între prim-miniștrii lor. China nu a condamnat intervenția Rusiei în Ucraina și a criticat sancțiunile occidentale împotriva acesteia. Cu toate acestea, experții în politica externă cred că vizita lui Xi la Moscova nu va aduce un sprijin militar din partea Chinei. SUA a exprimat îngrijorarea că China ar putea înarma Rusia, însă Beijingul a negat acest lucru. În timp ce Kievul a fost circumspect față de propunerea de pace a Chinei, vizita prim-ministrului japonez Fumio Kishida în Ucraina a fost percepută ca un semnal de hotărâre a Occidentului și a aliaților săi în sprijinirea Ucrainei. Kishida și-a exprimat respectul pentru curajul și perseverența poporului ucrainean în apărarea patriei.

Sursa informatii: reuters.com

RECOMANDĂRI EQYNews.ro

Lasă un comentariu

EQY NEWS

Portal de știri dezvoltat de echipa SEO AGENCY RO. 

Știri din Business, Life, Politica, Sănătate, Tehnologie și multe alte lucruri utile speciale pentru cititori.

 

Date comerciale

  • SEO MARKETING AGENCY SRL
  • CUI: 41380160
  • Reg. Com: J15/1263/2019
©2022-2023 EQY News All rights reserved.