14 noiembrie 1878 – Unirea Dobrogei cu România

de Florian
0 Comentariu 131 views

Dobrogea, pierdută din 1417, revenea la România, ca urmare a Tratatului de Pace de la Berlin din iulie 1878, iar România ceda Basarabia de Sud, Rusiei, care obținuse Dobrogea de la otomani ca parte a unei compensații în contul despăgubirilor de război.

Așa se face că din 1878, România își consolidează prestigiul de țară maritimă, pentru că Delta Dunării era încă sub controlul Comisiei Europene a Dunării, for internațional care administra acest important punct strategic european.

Dobrogea va urma un curs de modernizare și de românizare, pentru că elementul român era prezent doar în rândul mocanilor care veneau la iernat în Bălțile Ialomiței și treceau Dunărea pentru a vinde miei, berbeci, lână în Dobrogea, pentru că turcii consumau frecvent această carne.

Intrarea Dobrogei în componența României nu a încântat pe toată lumea, dar până la urmă, istoria a dat dreptate celor care au acceptat ca ea să fie parte a României.

Sursa foto: BJ Constanța

RECOMANDĂRI EQYNews.ro

Lasă un comentariu

EQY NEWS

Portal de știri din Business, Life, Politica, Sănătate, Tehnologie și multe alte lucruri utile speciale pentru cititori.

©2022-2024 EQY News All rights reserved.