1 martie – prilej de răsfăț la Jariștea Locantă!

de Florian
0 Comentariu 95 views

Data de 1 martie era în tradiția latină începutul anului. Romanii îl onorau prin jocuri pe Zeul Marte. Cum romanii respectau deviza bonus miles, bonusque colonus, adică bun ostaș, bun agricultor, se colinda cu Plugușorul, tradiție rămasă și după ce Sosigene a schimbat calendarul introducând lunile ianuarie și februarie. Așa se explică de ce de Anul Nou, vorbim de arat, semănat în toiul iernii. De aceea copiii colindau de 1 martie cu ramuri înflorite, obicei păstrat și de 1 ianuarie.

Pentru că Anul Nou s-a mutat, iar 1 Martie nu mai e de mult ziua războinicului Marte, devenind zi de sărbătoare, Kera Calița a decis ca la Jariștea Locantă să se celebreze primăvara cu un zaiafet:

„Vineri, 1 Martie, de la orele 18.00, Kera Calița va oferi amicilor Locantei Jariștea une soirée dansante de Belle Époque, pusă la cale în cinstea Zilei Primăverii și a domnițelor frumoase. Cu o singură condițiune: fiece demoiselle care-i va călca pragul trebuie să poarte cu mândrie la rever șnurul alb cu roșu și mărțișorul de rigoare, aceasta fiind, încă din zorii zilei, datoria de onoare a însoțitorului său!
Se va cânta și se va dansa ca pe vremuri în Micul Paris, dar se va avea în vedere că și bucatele alese, gătite cu artă à la française, constituie dulcele combustibil ce întreține focul nestins d’amour:
Poèmes culinaires pour les amoureux
-terrine de foie gras (gustarea emblematică de la Versailles)
-galantines de dinde (curcanul fiind, în prealabil, amețit cu cognac)
-paupilottes de poulet de Bresse (amuse-bouches cu cea mai fină carne de pui à la façon lyonaise de Georges Blanc)
-quenelles de brochet (gălușcuțe-aperitiv din carne de pește alb în panadă, cu sos alb Béchamel pentru care s-a folosit unt franțuzesc – beurre Échiré)
– rouleaux de Gruyère cu kiwi (brânză folosită este un fromage din Alpi, pentru care s-a folosit lapte de la văcuțe din rasa Pie Rouge care au păscut numai pe pajiști cu flori de munte)
-assortiment d’olives et de légumes fraîches (măsline din Provence și vegetale proaspete)
Le fondement de l’amour
-Mușchi de vită Wellington: inventată de briți și desăvârșită de franțuji, savuroasa rețetă de fileu de vițel acoperit cu pâte brisée (aluat fin de feuilletage) și duxelles (reducție de ciuperci, șalote, ierburi de gust și piper negru, sotate în unt și vin licoros de Sauternes), apoi copt încetișor la foc mic
Dessert sucré
– Crêpes Suzette (rețeta faimoasă de clătite franțuzești cu unt, portocale, caramel și liquer Grand Marnier sau Cointreau, pentru a căror paternitate se întrec Auguste Escoffier, Louis Auguste Paillard și Henri Charpentier)
Antren ca-n Micul Paris din Bucurescii Vechi
-Kera Calița va spune, în stilul său caracteristic, les plus belles histoires din noul său op Banchet franțuzit la Jariștea Locantă, abia lansat
-récital de chansons célèbres cu tenorul de aur Leonardo
-artiștii de mătase din Taraful Crailor de Curtea Veche vor reinterpreta, în stilul lor unic, partituri de pe malurile Senei
-invitat surpriză pour la bonne bouche
La recette financière
Zălog dulce al iubirii – 180 de napoleoni de aur sau 180 lei noi.Rezervările se fac, ca de obicei, la unul dintre următoarele numere de telefon: 0721 961 936 / 0775 609 233 / 0770 948 868.”

Sursa foto: Pixa Bay

RECOMANDĂRI EQYNews.ro

Lasă un comentariu

EQY NEWS

Portal de știri din Business, Life, Politica, Sănătate, Tehnologie și multe alte lucruri utile speciale pentru cititori.

©2022-2024 EQY News All rights reserved.