Totul despre instalația electrică: costuri, proces de montare și legislația în vigoare

de Redactor Alexandru Razvan
0 Comentariu 35 views

Instalația electrică reprezintă un element esențial pentru orice locuință, asigurând alimentarea cu electricitate și funcționarea corectă a diferitelor echipamente și aparate. Montarea și întreținerea unei instalații electrice necesită cunoștințe și abilități specifice, respectând normele și reglementările în vigoare. În acest articol, vom explora toate aspectele legate de instalarea unei instalații electrice într-o locuință nouă, inclusiv costurile implicate, planul de montare și resursele necesare.

Legislația în vigoare în domeniul instalațiilor electrice

Datorită complexității și importanței unei instalatii electrice interioare, legislația are prevederi specifice pentru proiectarea și montarea acestora. Este important să se respecte aceste reglementări, deoarece abaterile pot atrage sancțiuni și consecințe legale. Legea 123/2012 stabilește că deteriorarea, modificarea fără drept sau blocarea echipamentelor de măsurare a consumului de energie și a componentelor instalațiilor electrice constituie infracțiuni și se pedepsesc cu închisoare sau amendă.

De asemenea, există anumite contravenții referitoare la instalațiile electrice, precum desfășurarea activităților fără licență sau autorizație, proiectarea și execuția fără atestat sau autorizare, nerespectarea normelor ANRE și a condițiilor de valabilitate a licențelor, atestatelor sau autorizațiilor emise de ANRE.

Pentru a asigura respectarea legii, este important să se apeleze la firme specializate care dețin atestatele necesare pentru proiectarea și montarea instalațiilor electrice. Aceste atestate sunt acordate de ANRE și sunt obligatorii pentru diferite categorii de instalații electrice, cum ar fi cele de interior, de joasă tensiune, de tensiune medie și de înaltă tensiune.

Componentele instalației electrice dintr-o casă nouă

Instalația electrică dintr-o casă nouă este alcătuită dintr-o serie de componente esențiale. Acestea includ:

Panoul electric

Panoul electric este una dintre cele mai importante componente ale unei instalații electrice. Acesta are rolul de a distribui energia electrică pe circuitele dedicate pentru diferiți consumatori. De asemenea, panoul electric se ocupă și de protecția acestor consumatori împotriva scurtcircuitelor și supratensiunilor. Este recomandat ca montarea și dimensionarea panoului electric să fie realizate de către un electrician autorizat, pentru a asigura siguranța și buna funcționare a instalației electrice.

Contorul electric

Contorul electric este un alt element important al instalației electrice. Acesta măsoară și înregistrează consumul de energie electrică. Contorul este montat între coloana de alimentare și panoul electric și este necesar pentru facturarea corectă a consumului de energie electrică.

Circuitele electrice

Circuitele electrice reprezintă traseele prin care curentul electric este distribuit către diferitele sisteme de iluminat și prize din locuință. Aceste circuite trebuie dimensionate corect pentru a suporta intensitățile curentului electric la care sunt supuse și pentru a evita suprasolicitarea instalației. De asemenea, ele trebuie protejate prin intermediul siguranțelor sau întrerupătoarelor automate.

Prize și întrerupătoare electrice

Prizele și întrerupătoarele electrice sunt elementele pe care le întâlnim în toate camerele unei locuințe. Acestea furnizează curentul electric către diferiți consumatori și permit controlul alimentării acestora. Este important să se aleagă prize și întrerupătoare de calitate, care să reziste în timp și să asigure un contact electric sigur.

Materiale izolante

Pentru a asigura siguranța și protecția instalației electrice, este necesară utilizarea de materiale izolante. Acestea protejează conductoarele, prizele și întrerupătoarele de scurtcircuite și supratensiuni. Materialele izolante pot fi plăci, tije, tuburi din diverse materiale, precum panza, plasticul, ceramica sau pelicule sintetice.

Corpuri de iluminat

Instalația electrică nu ar fi completă fără corpuri de iluminat. Acestea asigură iluminarea locuinței și pot fi montate în diferite locuri, cum ar fi tavanul, pereții sau podeaua. Există o varietate de corpuri de iluminat disponibile pe piață, care pot fi alese în funcție de preferințele estetice și de nevoile fiecărei camere.

Etapele montării instalației electrice într-o casă nouă

Montarea unei instalații electrice într-o casă nouă implică mai multe etape, care trebuie respectate pentru a obține o instalație funcțională și sigură. Iată cele mai importante etape:

Realizarea planului instalatiei electrice

Primul pas în montarea unei instalații electrice este realizarea planului de montare. Planul electric al unei case noi cuprinde toate detaliile legate de amplasarea consumatorilor, traseul circuitelor electrice, numărul și amplasarea prizelor, precum și locurile pentru montarea corpurilor de iluminat. Planul trebuie să fie realizat conform normelor și reglementărilor în vigoare și să țină cont de nevoile specifice ale locuinței.

Achiziționarea materialelor

După realizarea planului, următorul pas este achiziționarea materialelor necesare pentru montarea instalației electrice. Acestea pot include cabluri, prize, întrerupătoare, siguranțe, tuburi de protecție și alte accesorii. Este important să se aleagă materiale de calitate, care să asigure durabilitatea și siguranța instalației electrice.

Montarea circuitelor și a componentelor

Urmează etapa montării circuitelor electrice și a componentelor instalației. Aceasta implică tăierea și îndoirea cablurilor, conectarea conductoarelor, montarea prizei, întrerupătorului și altor elemente componente. Este important să se respecte normele de siguranță și să se asigure o conexiune corectă și sigură a tuturor componentelor.

Verificarea și testarea instalației

După montarea instalației electrice, este necesară verificarea și testarea acesteia pentru a se asigura că funcționează corect și în conformitate cu normele. Aceasta include testarea circuitelor, măsurarea tensiunii și a curentului, verificarea continuității cablurilor și a siguranțelor. Este recomandat să se apeleze la un electrician autorizat pentru a efectua aceste verificări și teste.

Finalizarea instalației

Ultima etapă este finalizarea instalației electrice prin montarea capacelor, închiderea tabloului electric și etichetarea circuitelor. Este important să se asigure o etanșeitate corespunzătoare a conexiunilor și să se respecte toate normele de siguranță în timpul finalizării instalației.

Prețul unei instalații electrice

Costul unei instalații electrice poate varia în funcție de diferiți factori, cum ar fi dimensiunea locuinței, numărul de camere, tipul și calitatea materialelor utilizate, complexitatea instalației și costul forței de muncă. Este recomandat să se solicite oferte de la mai mulți electricieni autorizați pentru a obține o estimare corectă a costurilor. Este important să se aloce un buget adecvat pentru instalarea unei instalații electrice de calitate, care să asigure siguranța și confortul în locuință. Noi recomandăm bransamente electrice si instalatii electrice de la Simco International.

Măsuri de siguranță și protecție

Instalația electrică poate prezenta riscuri pentru siguranța locatarilor, de aceea sunt necesare măsuri de siguranță și protecție. Acestea includ:

  • Utilizarea siguranțelor și întrerupătoarelor automate pentru protecția circuitelor electrice împotriva scurtcircuitelor și suprasarcinilor.
  • Amplasarea prizei și întrerupătoarelor la o înălțime accesibilă pentru a evita atingerea accidentală de către copii.
  • Utilizarea prizei cu contact de protecție pentru a preveni electrocutarea în cazul unui scurtcircuit.
  • Evitarea utilizării prelungitoarelor și a încărcării excesive a circuitelor electrice.
  • Verificarea periodică a instalației electrice și remedierea oricăror defecțiuni sau probleme identificate.

RECOMANDĂRI EQYNews.ro

Lasă un comentariu

EQY NEWS

Portal de știri dezvoltat de echipa SEO AGENCY RO. 

Știri din Business, Life, Politica, Sănătate, Tehnologie și multe alte lucruri utile speciale pentru cititori.

 

Date comerciale

  • SEO MARKETING AGENCY SRL
  • CUI: 41380160
  • Reg. Com: J15/1263/2019
©2022-2023 EQY News All rights reserved.