Surse americane indică asistența Iranului în dezvoltarea unei uzine de drone în Rusia

de Redactor Alexandru Razvan
0 Comentariu 71 views
Muniție de baraj iraniană „Shahed-136”

Rusia nu doar că a obținut sute de drone din Iran, dar se află în procesul de a le fabrica într-o instalație propriă pe teritoriul național.

Informații ale SUA citate de Casa Albă arată că Iranul este furnizorul de materiale necesare pentru construirea unei uzine destinate producției de vehicule aeriene fără pilot (UAV) în Rusia.

Există posibilitatea ca noua fabrică rusă să devină funcțională până în 2024, ceea ce ar sugera o întărire a relațiilor militare dintre cele două națiuni.

Purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate al SUA, John Kirby, a spus: „Avem informații că Rusia primește de la Iran materiale necesare construcției unei fabrici pentru producția de UAV-uri în Rusia”. Acesta a adăugat că „această fabrică poate fi lansată complet la începutul anului viitor”.

Casa Albă a prezentat o fotografie făcută de satelit în aprilie 2023, care prezintă o zonă industrială unde se presupune că se va construi uzina de drone. Locul în cauză este zona economică specială „Alabuga” din Republica Tatarstan, Rusia.

Potrivit lui Kirby, dronele (în special modelul kamikaze Shahed-136/131) sunt fabricate în Iran și apoi trimise prin Marea Caspică, de la Amirabad în Iran, la Makhachkala în Rusia, și ulterior utilizate în atacuri în Ucraina.

În februarie, publicația americană The Wall Street Journal, invocând surse anonime, a relatat că Rusia și Iranul ar fi luat în calcul construirea unei fabrici de UAV-uri de atac în Tatarstan.

Conform oficialilor americani, o delegație din Iran a făcut o vizită în Rusia în ianuarie. Aceștia au inspectat locul unde se va construi uzina și au discutat detaliile proiectului.

S-a afirmat de asemenea că ambele țări își doresc să creeze o versiune îmbunătățită a dronelor kamikaze Shahed-136.

Se cunoaște că Rusia utilizează drone iraniene (muniții de baraj) pentru a ataca obiective civile și militare din Ucraina. Iranul a negat inițial acuzațiile de furnizare de arme către trupele ruse, iar rușii au încercat să ascundă originea dronelor Shahed-136/131, folosind nume rusești pentru acestea, precum „Geran-2” și „Geran-1”.

RECOMANDĂRI EQYNews.ro

Lasă un comentariu

EQY NEWS

Portal de știri dezvoltat de echipa SEO AGENCY RO. 

Știri din Business, Life, Politica, Sănătate, Tehnologie și multe alte lucruri utile speciale pentru cititori.

 

Date comerciale

  • SEO MARKETING AGENCY SRL
  • CUI: 41380160
  • Reg. Com: J15/1263/2019
©2022-2023 EQY News All rights reserved.