Stoltenberg a anunțat că Suedia a îndeplinit condițiile pentru aderarea la NATO

de Redactor Alexandru Razvan
0 Comentariu 136 views

După discuții cu președintele turc Recep Tayyip Erdogan, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a afirmat că Suedia a îndeplinit toate criteriile pentru a se alătura alianței și că nu există nicio piedică pentru aderarea acesteia.

“Preocupările Turciei au fost abordate prin acțiunile decisive ale Suediei”, a declarat Stoltenberg. Acesta a menționat măsurile luate de Suedia, inclusiv consolidarea legislației anti-teroriste, ridicarea embargoului asupra exporturilor de arme către Turcia – inițiat în 2019 – și angajamentul pentru o cooperare sporită în combaterea terorismului, în special împotriva Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK), considerat organizație teroristă de Ankara.

“Suedia și-a îndeplinit, deci, obligațiile”, a reiterat Stoltenberg.

Potrivit acestuia, protestele din Suedia împotriva Turciei și NATO nu ar trebui să afecteze cooperarea anti-teroristă între Stockholm și Ankara și nici să slăbească NATO. Cu toate acestea, a recunoscut că este imposibil să se interzică astfel de manifestări, dat fiind dreptul la libertatea de exprimare și de reuniune.

Stoltenberg a reafirmat că nu există obstacole în calea aderării Suediei la NATO. Aderarea țării a fost solicitată în tandem cu Finlanda, care a devenit membru al NATO în aprilie. Cu toate acestea, procesul de aderare al Suediei a fost temporar oprit după ce Turcia a refuzat să aprobe solicitarea, în contextul în care Coranul a fost ars în fața ambasadei sale din Stockholm. Turcia a mai reclamat faptul că Suedia nu a extrădat susținătorii PKK. Într-o declarație ulterioară, ministrul de externe turc, Mevlut Cavusoglu, a recunoscut că autoritățile suedeze au făcut “pași pozitivi” în direcția aprobării solicitării Stockholmului.

RECOMANDĂRI EQYNews.ro

Lasă un comentariu

EQY NEWS

Portal de știri din Business, Life, Politica, Sănătate, Tehnologie și multe alte lucruri utile speciale pentru cititori.

©2022-2024 EQY News All rights reserved.