Salata boeuf sau a la russe a fost inventată în secolul XIX de către un bucătar francez, Olivier. Avea descbis un restaurant la Moscova. Pregătea o salată din cartofi, morcovi, castraveți în oțet, mazăre, cu maioneză și carne fiartă de pasăre sau vânat. Era o mâncare sățioasă numai bună pentru a acumula calorii când se venea de la vânătoare pe frigurile iernii rusești.
Sovieticii au păstrat-o chiar dacă au făcut-o cu ce aveau prin casă, în lipsa materiilor prime elitiste din rețeta originală.
Mâncarea nu apare în rețetarul românesc înainte de 1945. Adică Sanda Marin, a cărei primă ediție a cărții de bucate a apărut în anii 40 nu o menționează.
A ajuns să fie deliciul Revelioanelor românești începând din anii 50, o regină a Revelioanelor anilor 60-80. Românii au fost inventivi folosind și parizer și chiar carne de porc, deși specialiștii spun că doar carnea de pasăre este cea mai bună pentru că grăsimea de porc, maioneza cu ulei creează un disconfort caloric.