Republica Moldova la răscruce! Întrebarea tuturor este Maia Sandu sau Aleksandr Stoianoglo?
Desigur, retorica majorității se știe: rușii au fraudat și vor frauda, iar românii și europenii se roagă să rămână actualul președinte.
Personal, nu simpatizez cu niciunul dintre contracandidați. Adică nici cu Maia Sandu nici cu Aleksandr Stoianoglo. Pur și simplu, pe mine ca român care dorește Unirea Republicii Moldova cu România la nivel de deziderat asumat de București și Chișinău niciunul nu mă reprezintă.
Nu voi emite judecăți de valoare despre cine merită sau nu merită să iasă. Aș vrea să precizez că dacă voi spune la final cine cred că va ieși nu vreau să fie deloc considerată o dovadă de partizanat. Pur și simplu, mie îmi este indiferent cine va ieși. Motivul l-am spus: voi ține cu președintele de peste Prut care ar proclama ca proiect de țară Unirea Republicii Moldova cu România. Niciunul dintre cei doi care se vor înfrunta mâine, 3 noiembrie 2024 nu are un astfel de proiect de țară.
Eu înclin să cred că, în circumstanțele actuale de la Chișinău, inclusiv în condițiile trecerii cu mai puțin de 1% a referendumului, Maia Sandu va pierde alegerile. Matematica nu este deloc de partea ei. Este extrem de puțin probabil ca voturile celor care au votat cu acei candidați clasați de la locul 3 în jos să o voteze pe Maia Sandu. În mod cert, dacă era așa, acei candidați nu intrau în cursă.
Am văzut limbajul non-verbal și para-verbal al celor doi candidați. Maia Sandu nu are atitudine de învingătoare. Este un politician educat, știe și ea că a pierdut cursa. Evident, înțelege de ce, dar preferă retorica aceea că „agenturili străine” (cum zicea Nicolae Ceaușescu în 1989) au „lucrat-o”. Adică, mai pe șleau, că rușii au fraudat alegerile. Doar nu se aștepta ca acestia să stea cu mâinile în sân la Chișinău dacă s-au implicat, zice-se la Washington sau în Brexit la Londra. Ar fi o dovadă de naivitate crasă pentru un politician român sau român de peste Prut („moldovean” de peste Prut) să fi ignorat imixtiunea rusă în procesul electoral.
Repet, nu am nicio simpatie pentru cei doi oponenți care-și joacă soarta mâine și, implicit soarta Republicii Moldova. Dacă iese Stoianoglo, clar Republica Moldova va închide orice proces de aderare la UE. Adică exact ce a indicat super-sensibilul avantaj al pro-europenilor. Părerea mea că a fost o dovadă de imaturitate politică, de naivitate politică să faci un astfel de referendum. Pur și simplu, nu o cred naivă pe Maia Sandu. Pur și simplu a fost mințită de anturajul ei. Repet, nimeni nu poate nega implicarea Moscovei, dar ea a fost minimizată de susținătorii Maiei Sandu. Adică de serviciile secrete de la Chișinău.
Pe principiul domino-ului, eventuala victorie a lui Stoianoglo ar dezavantaja net nu doar politicienii de la Chișinău, ei s-au cam împăcat cu ideea înfrângerii partidei pro-europene. Unda de șoc imensă va fi la București. Păi în fiecare an electoral, politicienii noștri bat monedă că ajută Republica Moldova, că le pasă de românii de acolo, că dacă românii de acolo îi iubesc, e de la sine înțeles că trebuie să fie iubiți de noi, că suntem de ai lor!
Pur și simplu, eșecul tot mai previzibil al Maiei Sandu va arăta că din discursul electoral al politicianului român, partea cu Republica Moldova va deveni cumva desuetă. Nu că dacă ar câștiga Maia Sandu, ar fi sărbătoare la București. Ar fi ultima zvâcnire a pro-europenilor și atunci nu vor avea de ales. Peste alți patru ani, dacă prin miracol ar câștiga Maia Sandu și nu s-ar petrece nimic în acești patru ani, în mod clar, partida pro-rusă va câștiga fără drept de apel.
Este tot mai clar că Donald Trump va câștiga la Washington. Atunci, clar SUA vor retrage sprijinul american în Ucraina și implicit, NATO va înceta să mai ajute Ucraina. Statele NATO vor avea de ales ce să facă, doar NATO nu le obligă. Dar dacă SUA renunță, va fi un val de proteste în celelalte state. Cetățenii lor vor zice „americanii au zis stop! voi ce aveți de gând?”
Așadar, o victorie timidă a Maiei Sandu nu e de natură să dea elanul necesar drumului european al Republicii Moldva. Va fi o prelungire a agoniei acestui stat, scindat la nivel de 50-50%. Găgăuzia e o nucă tare ca și Transnistria. Ambele zone separatiste vor obține sprijin rusesc și va fi catastrofă dacă rușii intervin. Iar rușii vor interveni chiar a doua zi dacă ar pierde Maia Sandu. Stoianoglo le-o va cere. Si nici România sau NATO sau UE nu vor avea ce să facă. Atât timp cât oficialii unui stat aleg ceva, celelate state, organizații internaționale, politice politico-militare nu pot face nimic. NATO este organizație politico-militară (nu invers!) defensivă.
Așadar, victoria tot mai probabilă a lui Donald Trump va arunca ocicum Republica Moldova spre partea pro-rusă chiar dacă ar ieși Maia Sandu! Ar fi în stare pro-rușii de la Chișinău să manevreze suspendarea sau demiterea ei. Repet, nimeni nu neagă implicarea lui Șor, a serviciilor de la Moscova, dar ce nu înțelege Maia Sandu și măcar acum, în ceasul al 12-lea să recunoască, este că situația prezentă de la Chișinău este consecința politicii proaste pe care Maia Sandu a făcut-o!
Maia Sandu a preferat să „cerșească” (o fi cam tare termenul dar alt sinonim n-am găsit) sprijin în energie, bani de la UE și de la România. Nu a avut „vâna” pe care a avut-o Zelenski în cererile sale. Maia Sandu a greșit lamentabil cu acest referendum fiindcă pe fondul succesului lui Trump, UE va reacționa și ea diferit în chestiunea ucraineană. Ori, unda de șoc va lovi Chișinăul ca un cutremur major pe scara Richter. Nici UE „nu va mai sări cu banul” ca până acum.
Maia Sandu a greșit că nu a înțeles că UE, mai nou pune accent (cam de prin 2008 de când cu invazia rusă în Georgia) pe politica de vecinătate și nu de extindere. Extinderea a cuprins în ultimii 16 ani doar Croația. Datoriile suverane, Brexit au impus reevaluarea politicilor UE. Mai adăugăm criza migrației ilegale, criza pandemică și scenariul este sumbru. Doar naivii și fanaticii (și pro-europenii au fanaticii lor nu doar pro-rușii!) mai cred că UE s-ar mai extinde până în 2034, adică în următoarele două legislaturi comunitare!
0.5% avantaj la referendum pentru pro-europeni îi încurajează pe pro-ruși cum sunt ei numiți și chiar dintre cei pro-europeni nu toți o acceptă pe Maia Sandu. Este o opinie strict personală. O eventuală victorie (tot mai probabilă) a lui Stoianoglo aduce după sine o idee pe care eu, student fiind prin anul 2000, am auzit-o la cineva, o persoană educată politic. Acea persoană spunea că dacă ar ieși Vadim (discuția era înainte de alegerile prezidențiale din 2000, prin vara anului respectiv), exodul românilor spre Vest va crește după principiul „ultimul să stingă lumina, tovarăși!” Adică, mutând conversația din anul 2000 de la Craiova, în 2024 la Chișinău, eu cred că mulți cetățeni moldoveni ar decide să plece în Uniunea Europeană care i-ar ajuta. Nu vreau să par cinic dar unii care se gândesc doar la ei și bunăstarea lor gândesc ceva de genul: „iese Stoianglo, plecăm din țară și UE n-are încotro, dacă acceptă refugiați non europeni (geografiv vorbind!), ne acceptă și pe noi, că doar Europa, geografic vorbind ține până la Urali, sau mă rog, geografico-politic până la Nistru”. Adică, să ne amintim de alegerile din 2004, când se zicea ceva de genul: „Dacă iese Bombo (Adrian Năstase n.a.), ne mutăm în Congo!”
Așadar, indiferent de rezultatul de mâine de la Chișinău, vehiculul integrării europene a Republicii Moldova va intra pe banda de decelerare a „autostrăzii” spre Chișinău.
Sursa foto: Arhivă