Pragul de viteză la care se suspendă permisele de conducere în 2023. Depășirea cu mai mult de 100 km/oră atrage suspendarea permisului de conducere pentru o perioadă de 180 de zile

de Redactor Alexandru Razvan
0 Comentariu 370 views

În România, conducerea mașinii este o activitate care implică responsabilitate și respectarea regulilor de circulație. Limita de viteză este un aspect crucial pentru siguranța rutieră, iar depășirea acesteia poate avea consecințe grave. În acest sens, autoritățile au luat măsuri pentru a sancționa dur șoferii care nu respectă limitele de viteză. În acest articol, vom explora noul prag de viteză la care se suspendă permisele de conducere în 2023 și consecințele depășirii acestui prag.

Importanța respectării limitelor de viteză

Viteza excesivă este unul dintre factorii principali care contribuie la producerea accidentelor rutiere. În anul 2022, aproximativ 20% dintre accidentele de circulație au fost cauzate de depășirea limitelor de viteză. Această situație alarmantă a determinat autoritățile să ia măsuri drastice pentru a descuraja conducătorii auto să circule cu viteză excesivă.

Respectarea limitelor de viteză este esențială pentru siguranța tuturor participanților la trafic. Aceste limite sunt stabilite în funcție de specificul fiecărei categorii de drumuri și de condițiile de circulație. Este important ca șoferii să fie conștienți de aceste limite și să le respecte întotdeauna.

Limitele de viteză în România

În România, limitele de viteză sunt reglementate de Codul Rutier. Acestea variază în funcție de tipul de drum și de localitate. Iată câteva exemple de limite de viteză în România:

Tipul de drum Limita de viteză
Localitate 50 km/oră
Localitate (excepții) 80 km/oră
Drum expres 120 km/oră
Autostradă 130 km/oră
Drum național european 100 km/oră
Alte drumuri 90 km/oră

Aceste limite de viteză sunt orientative și trebuie respectate în orice circumstanțe. Depășirea lor poate avea consecințe grave, atât pentru conducătorul auto, cât și pentru ceilalți participanți la trafic.

Sancțiuni pentru depășirea limitelor de viteză

Depășirea limitelor de viteză atrage sancțiuni conform prevederilor Codului Rutier. În funcție de viteza cu care se depășește limita, șoferii pot primi amenzi și puncte de penalizare. În cazuri extreme, permisul de conducere poate fi suspendat pentru o perioadă determinată.

Iată care sunt sancțiunile prevăzute pentru depășirea limitelor de viteză:

10 – 20 km/oră peste limită

  • Amendă: 2-3 puncte de amendă (290 de lei – 435 de lei)
  • Puncte de penalizare: 2 puncte de penalizare

21 – 30 km/oră peste limită

  • Amendă: 4-5 puncte de amendă (580 de lei – 725 de lei)
  • Puncte de penalizare: 3 puncte de penalizare

31 – 40 km/oră peste limită

  • Amendă: 6-8 puncte de amendă (870 de lei – 1.160 de lei)
  • Puncte de penalizare: 4 puncte de penalizare

41 – 50 km/oră peste limită

  • Amendă: 9-20 puncte de amendă (1.305 lei – 2.900 de lei)
  • Puncte de penalizare: 6 puncte de penalizare

Peste 50 km/oră peste limită

  • Amendă: 9-20 puncte de amendă (1.305 lei – 2.900 de lei)
  • Suspendarea permisului de conducere pentru 90 de zile

Este important de menționat că aceste sancțiuni pot varia în funcție de gravitatea încălcării și de antecedentele conducătorului auto. De asemenea, sancțiunile pot fi ajustate în funcție de decizia instanței de judecată și de circumstanțele specifice ale fiecărui caz.

Noul prag de viteză și suspendarea permisului de conducere

În încercarea de a descuraja conducătorii auto să circule cu viteză excesivă, autoritățile au introdus un nou prag de viteză la care se suspendă permisul de conducere. Acest prag impune o sancțiune mai aspră pentru cei care depășesc limita de viteză cu o valoare mare.

Potrivit proiectului legislativ adoptat de Senat, depășirea cu mai mult de 100 km/oră a vitezei maxime admise pe un anumit sector de drum atrage suspendarea permisului de conducere pentru o perioadă de 180 de zile. Această sancțiune se aplică în plus față de amenda prevăzută în clasa a IV-a de sancțiuni.

Este important ca șoferii să fie conștienți de acest nou prag de viteză și să îl respecte în orice circumstanțe. Depășirea acestui prag poate avea consecințe grave, inclusiv suspendarea permisului de conducere pentru o perioadă semnificativă.

RECOMANDĂRI EQYNews.ro

Lasă un comentariu

EQY NEWS

Portal de știri din Business, Life, Politica, Sănătate, Tehnologie și multe alte lucruri utile speciale pentru cititori.

©2022-2024 EQY News All rights reserved.