Luna Ramadanului începe cu faimoasa Cină de Iftar. Aceasta a avut loc seara trecută, 12 martie, la București, într-un cadru inedit! Pentru prima oară BOR a pus la dispoziție un spațiu pentru credincioșii musulmani, Centrul Cultural-Misionar Familia.
Cina de Iftar, luată de regulă, în a doua seară de Ramadan (Postul se desfășoară în acest an între 11 martie și 10 aprilie) este o masă tradițională musulmană, cu familia, cu belșug de bucate tradiționale. Musulmanii vor rosti o rugăciune și apoi se vor reuni alături de cei dragi.
Postul Ramadanului este purificator. El se ține zilnic, timp de o lună de la răsărit până la apus, timp în care musulmanii nu mănâncă și nu beau lichide. Seara, pot mânca tot ce doresc și pot bea. TRT scrie că musulmanii citesc zilnic surele Coranului, pentru a-și întări spiritul și a cunoaște învățătura profetului
Ramadanul se termină cu o altă sărbătoare, Eid al Fitr, iar la finalul postului, are loc sărbătoarea Ramadan Bayram (trei zile), care alături de Kurbam Bayram este o sărbătoare mare a musulmanilor.
Ca și Paștele, Ramadanul are dată schimbătoare, pentru că ține cont de fazele Lunii. Ramadanul este o sărbătoare a recunoștinței (Șukur). Copiii au alăturat termenul Sukur de cel numit Șeker care inseamnă Zahăr scrie Zaman.ro, de aceea, copiii denumesc Ramadan Bayramul, Bayramul de Zahăr.
Muftiul Iusuf Muurat, liderul cultului musulman din România a declarat conform „Adevărul”:
„În această seară suntem cu toții martorii unui eveniment istoric, ce a fost posibil cu binecuvântarea și sprijinul necontenit al Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, care ne-a găzduit aici și ne-a pus la dispoziție această locație cu o semnificație puternică pentru instituția familiei – pilon în creșterea și educarea unei societăți moral-spirituale și promotoare a unor valori autentice
Vă pot mărturisi cu certitudine că relațiile Muftiatului în mod special cu Biserica Ortodoxă Romană, dar și cu celelalte culte sunt un exemplu de bună conviețuire și pentru alte comunității religioase din cadrul Uniunii Europeane, interesul fiind comun în conservarea valorilor cultural-religioase și a tradițiilor străbune neprihănite existente de veacuri, iar în cazul nostru de secole, pe aceste meleaguri binecuvântate de Dumnezeu”
Sursa foto: Pixa Bay