Al 45-lea Congres ARA a fost un real succes. O spun ca membru corespondent al ARA, ca participant la acest prestigios congres internațional. Participanții din program, invitații speciali de la Academia Română, gazdele primitoare de la Universitatea Politehincă (Domnul Rector Prof.Univ.Dr.Ing. Augustin Semenescu în special) au făcut diferența.
Fiecare participant a completat ideea care a fost dezbătută în ultima zi de Congres, pe 5 iunie 2024: „ARA îmbină arta cu știința, așa cum Albert Einstein încercase să pună pe muzică ecuațiile sale”. Renumitul poet Ion Barbu-matematicianul Dan Barbilian spunea că „matematica și poezia se întâlnesc în punctul cel mai înalt al actului de creație!”
Știința, arta sunt părțile cunoașterii iar Congresul ARA a demonstrat cu prisosință acest fapt. Să nu uităm că ARA aniversează la anul, în 2025, 50 de ani de existență, fiind fondată în 1975. Anul 1975 a fost anul în care Guvernul SUA a înțeles că nu mai putea câștiga competiția cu URSS susținând guverne în exil, mișcări de dizidență. Cursa trebuia câștigată economic și cultural! Iar ARA s-a aflat în prima linie, fiindcă atunci s-a creat.
Ca istoric, cred în magia numerelor și în repetabilitatea Istoriei. Încheierea Congresului pe 5 iunie a coincis cu aniversarea nașterii marelui pedagog, creator de școală Gheorghe Lazăr și cu lansarea Planului Marshall.
ARA și-a asumat din nou săptămâna trecută rolul de promotor al culturii, științei și artei pe toate meridianele lumii.
Mesajul doamnei prof.univ.dr.ing. Ruxandra Vidu, Președintele American Romanian Academy or Arts and Sciences, după încheierea Congresului 45 al ARA este o garanție a asumării acestei misiuni:
„Stimati participanti, membri si prieteni ARA,
În numele Academiei Româno-Americane de Arte și Științe, vă mulțumesc tuturor pentru participarea dvoastra la cel de-al 45-lea Congres ARA, desfasurat saptamana trecuta la Universitatea Nationala de Stiinta si Tehnologie, POLITEHNICA Bucuresti (UNSTPB). Adresam mulțumirile noastre in primul rand dlui Mihnea Costoiu, Rector UNSTPB și dlui prof. Augustin Semenescu, președintele Congresului, precum și comitetului de organizare.
Multumim, de asemenea, invitatilor nostri speciali: Dr. Sandra Pralong, Consilier de Stat, Acad. Ioan Dumitrache, Secretar General al Academiei Romane, Prof.univ.dr. Steve O. Michael, Rector al Universitatii Danubius, Galati, Pr. prof.univ.dr. emerit Ștefan Buchiu, Vicar eparhial onorific, Patriarhia Romana. De asemenea multumim sponsorului nostru, dlui prof.univ.dr. Iulian Antoniac.
Scopul principal al congresului ARA este de a reuni intelectuali româno-americani și români pentru a-si prezenta realizarile in diverse domenii de activitate. Credem ca prezentarile in plen oferite de membrii ARA, ai Academiei Romane, invitati si modertori, au oferit participantilor o perspectivă academică diversă si dinamica asupra subiectelor abordate.
Cel de-al 45-lea Congres ARA continuă tradiția Academiei ARA de a recunoaște realizarile elitei intelectuale din Romania si din afara tarii, și de a consolida punțile de legătură create in peste patru decenii de activitate între românii de pretutindeni. Participarea dvoastra a contribuit la succesul acestui Congres.
Paginile web ale Congresului ARA 45 vor fi curand actualizate in curand cu fotografii de la eveniment și cu acces online la lucrarile prezentate.
Vă multumesc inca o data si sper că veți continua să fiți alaturi de Academia Româno-Americana de Arte și Științe si la evenimentele viitoare. Va asteptam anul viitor la Congresul ARA, cand vom sarbatori 50 de ani de activitate.
Cu prețuire și apreciere,
Prof.univ.dr.habil. Ruxandra Vidu ”
Sursa foto: Facebook