Martin Amis, autorul cărților Money: A Suicide Note și London Fields, a murit la 73 de ani

de Redactor Alexandru Razvan
0 Comentariu 108 views

Martin Amis, faimosul scriitor britanic cunoscut pentru operele sale Money: A Suicide Note și London Fields, a decedat la vârsta de 73 de ani, după cum relatează The Guardian, citând declarațiile soției sale, autoarea Isabelle Fonseca.

Conform spuselor sale, Amis a pierdut lupta cu cancerul esofagian, în propriul său domiciliu din Lake Worth, Florida (SUA).

Născut în Oxford în anul 1949, Amis era fiul renumitului romancier și poet Kingsley Amis, laureat al prestigiosului Premiu Booker pentru lucrarea The Old Devils. Tânărul Martin Amis și-a petrecut anii de studiu în Marea Britanie, Spania și SUA, absolvind ulterior Exeter College, Oxford.

Atracția sa pentru literatură i-a fost insuflată în adolescență de mama sa vitregă, scriitoarea Elizabeth Jane Howard, conform The Guardian. Prima sa lucrare, Rachel’s Papers, a fost publicată în 1973, în timp ce Amis era angajat în poziția de editor asistent pentru Times Literary Supplement. În următorul an, a fost distins cu Premiul Somerset Maugham, o recompensă în valoare de 12.000 de lire sterline (aproximativ 15.000 de dolari în prezent), acordată de Societatea Autorilor tinerilor talentați sub 35 de ani. De-a lungul anilor, Amis a publicat o serie de cărți, printre care se numără „Dead Babies” (1975) și romanul „Success” (1978).

Între anii 1977 și 1979, Amis a ocupat funcția de editor literar pentru New Statesman. Cariera sa prolifică a continuat cu publicarea a încă 14 opere, incluzând romanele Money: A Suicide Note (1985), London Fields (1989) și memoriile The Experience (2000).

Contribuțiile lui Martin Amis la literatura britanică din anii ’80 au fost definitorii, operele sale marcând aceeași perioadă cu autorii de renume precum Salman Rushdie, Ian McEwan și Julian Barnes, precizează The Guardian. BBC îl consideră unul dintre cei mai influenți scriitori ai vremii sale, iar romanul „Money: A Suicide Note” este considerat de critici una dintre cele mai importante opere ale literaturii britanice moderne.

Martin Amis (Foto: Andreas Suhr / față în față / Global Look Press)

RECOMANDĂRI EQYNews.ro

Lasă un comentariu

EQY NEWS

Portal de știri dezvoltat de echipa SEO AGENCY RO. 

Știri din Business, Life, Politica, Sănătate, Tehnologie și multe alte lucruri utile speciale pentru cititori.

 

Date comerciale

  • SEO MARKETING AGENCY SRL
  • CUI: 41380160
  • Reg. Com: J15/1263/2019
©2022-2023 EQY News All rights reserved.