Rusașiile practic încheie Ciclul Pascal, început de la Florii.
Kera Kalița anunță petrecerea de Rusalii, la 50 zile de la Sfintele Paști:
„Măreața sărbătoare a Rusaliilor la Jariștea Locantă
…De Rusalii, se pogoară Duhul peste mosafirii Kerei Calița!
De vestirea Evangheliei, duminică, 8 iunie, de la ceasurile 18.00, Jupâneasa își așteaptă comilitonii cu brațele încărcate de flori și ramuri verzi de tei, precum în vechime!
Chivernisitele antreuri de altădată
-pate de foie gras de rață, pregătit ca în Navarra, cu unt de Camargue, o adiere de piper verde și fulgi de șalote
-batog de crap argintiu trecut printr-un amestec de sare de ocnă, zahăr de trestie și piper roșu, apoi afumat la rece
-păstrămioară din piept de curcan, aromită cu cimbru, rosmarin și ienibahar
-brânză Kefalotyri de Peloponez, tare și cu gust puternic, precum parmigiano
-balotină de porumbel cu neaoșe ierburi de gust (coriandru, măghiran, busuioc)
-ruladă ardelenească de brânză cu slănină afumată cu vreascuri de fag stropite cu pălincă de gutui
-trufandale de sezon spre înviorarea tipsiei
„Turnedo Rossini”, arie culinară de mare virtuozitate
-Chef Adolphe Dugléré, pe care Gioacchino Rossini îl alinta „tânărul Mozart al bucătăriei”, este cel dintâi plăsmuitor al rețeptului ce presupune un filet mignon de vită (acea bucățică de mușchi cunoscută și ca „medalion” sau „tournedo”), tras la tigaie în unt, servit pe o felie de pâine și încununat cu o bucată generoasă de foie gras proaspăt și abia părpălit și el la tigaie preț de câteva clipe, preparatul fiind garnisit cu felioare străvezii de trufe negre și finisat cu un sos de Madeira demi-glace, ce avea să fie adus la perfecțiune de Escoffier; sunt, însă, câteva taine ce numai artiștii bucătăriei le cunosc, fiindcă untul în care se trage medalionul de carne poate fi înlocuit cu untură curată de gâscă, în vreme ce sosul trebuie să fie semifluid, ușor vâscos chiar, făcut cu multă grijă, aproape nepământeană (oasele de vită se aranjează în tavă, apoi se introduc în cuptorul bine încins până se rumenesc pe ambele părţi; alăturea, într-o cratiţă, se sotează legumele curăţate, spălate şi porţionate în bucăţi până se rumenesc și ele, se adaugă pasta de tomate, se stinge cu apă neîncepută și abia apoi se pun oasele de vită şi mirodeniile, lăsându-se să fiarbă la foc mic timp îndelungat pentru a se obține o reducție perfecta, strecurându-se de cel puțin două ori până la încheierea travaliului gastronomicesc); a nu se uita nici că toate legumele folosite se blanşează în apă cu sare până devin al dente: morcovul şi păstârnacul vreme de patru-cinci minute, usturoiul, zucchini şi vânăta cam alte trei minute, iar roşiile micuțe (pot fi și cele din soiul prunișoare) abia câteva clipite, pentru a-și putea păstra forma; după aceea se scot toate într-un vas cu apă şi gheaţă, iar înainte de montare, se trag uşor în unt cu nucşoară, sare şi piper roșu proaspăt măcinat
Deliciul care face să vibreze orice suflet sensibil
-tort de ciocolată belgiană Monalisa, măiestrit desert artizanal cu straturi fine și gust intens, blat pufos de cacao, straturi aromate de cremă fină și glazură delicioasă
Spiritul se nalță, Arta aduce slavă!
Hrisanta, Fatima Gitană, cântăreața dorurilor toate, va desfăta cinstita adunare picurând miere protopsaltică și nu numai în auzul comilitonilor
-Trubadurul Locantei, Leonard, încălzește sufletele romanțioase cu potpuriul său fermecător, alcătuit după atâtea și-atâtea itinerarii muzicale osebite
Dania de Rusalii
-cu sufletul tămâiat de har, se desfac baierile pungii pentru 150 de ducați sau 150 de lei noi
Locurile în inima cabaretului culinar
-…se obțin, ca întotdeauna, prin cuvenita rezervațiune la unul dintre numerele de telefon binecunoscute amicilor Locantei: 0721 961 936 / 0775 609 233 / 0770 948 868!
Taina povestii
Știut este că, prin mijlocirea Harului Divin, o dată cu Pogorârea Sfântului Duh asupra ucenicilor Mântuitorului adunați pe Muntele Sion, Apostolii, scăldați în lumină și îmboldiți de o sporită râvnă, au căpătat puterea să grăiască în limbile tuturor neamurilor și să-și înceapă misia de propovăduire a Credinței, astfel întemeindu-se în fapt Biserica lui Hristos.”
cercetând scrierile sacre, Kera Calița arată cum, la Pogorârea Sfântului Duh pe Muntele Sion, prăznuim 50 de zile de la Învierea Domnului și 10 zile de la Înălțarea Sa la ceruri și cum marea sărbătoare creștinească – al cărei nume vine de la cea romană consacrată trandafirilor, Rosalia – slăvește formarea Bisericii prin predica Apostolilor și botezul dreptcredincioșilor care în acea zi au crezut în mesajul Evangheliei mântuirii prin Iisus Hristos
-Taraful Crailor de Curtea Veche împletește litaniile vechi cu cântările de lume din mahalaua interbelică luminată, unde se petrecea până la ziuă în sunet de chimvale și alte alămuri