Jariștea Locantă – zaiafet de Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril

de Florian
0 Comentarii 190 views

Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril au rolul lor în credința creștină. Primul, este cel cu Sabia Dreptății, este comandantul „legiunilor de îngeri”, este necruțător cu aceia ce fac păcate grele și sprijinitor al celor aflați la nevoie, creștini cu frica lui Dumnezeu. Arhanghelul Gabriel este cel care a vestit-o pe Fecioara Maria că va avea un fiu, pe Mântuitorul. Evident, nu numai creștinii îl revendică, în Biblie, doi vestitori îi spun Sarei și lui Avraam că-l vor avea pe Itzhak, iar în Coran, același Gabriel vestește apariția lui Ismael.

Așadar, Sfinții Arhangheși, prăznuiți pe 8 noiembrie sunt deopotrivă apărători și vestitori ai Cuvântului Divin. Nu întâmplător, sărbătoarea lor este ultima dinaintea Postului Crăciunului, de aceea, creștinii, înainte de Lăsata Secului au obiceiul de a petrece.

La Jariștea Locantă au fost făcute preparativele „ca la catastif” cum se zice, de aceea, Kera Kalița a dat răvașe în târgul virtual, ca să afle mesenii că se apropie zaiafetul

„Sărbătoarea Arhanghelilor Mihail și Gavriil la Jariștea Locantă

Îndrumători ai cetelor de îngeri și călăuze ale sufletelor spre Rai, Sfinții Mihail și Gavriil sunt cei mai de seamă ostași ai Domnului, ei păzind credința de toți cei răzvrătiți împotriva ei și risipind toate pricinile de dihonie și zaveră.
Kera Calița le aduce an de an prinos de recunoștință celor doi Sfinți Arhangheli și întotdeauna le întinde pășitorilor prin Bucureștii Vechi o masă plină de bucate alese. Și acum, pe 8 ale lui Brumar, de la ceasurile 7 seara, dreptcredincioșii vor fi întâmpinați în prag cu inima deschisă și vor fi poftiți să se îndestuleze cu toate darurile cuhniei.
De aceea, meniul acestui praznic osebit este gândit cu dărnicie și străluminat de chezășia crezului curat:
Antreuri grijite cu pioșenie
-pastetă de păstrăv afumat de la Pojorâta păstrat de călugări în cobză de brad
-batog de crap argintiu din japșele Dunării de Jos, cu bobițe de muștar, piper roșu și ienibahar
-biftec tartar pe crutoane de pâine de casă cu maia
-rulou de cașcaval cu struguri tămâioși și miez de nucă părelnic caramelizat
-brânză de Peloponez din lapte de oaie, ținută în butoiașe cu ulei de măsline
-păstrămioară de curcan trufaș, ademenit cu vutci dulci și coniace bătrânești
-drob de ficăței fragezi și suculenți, blagoslovit cu elixiruri licoroase și verdețuri provensale
-terină de iepure de câmp cu fructe confiate și rom caraibean din rezerva de taină a Jupânesei
De sațiu creștinesc
– Crestat ici-colo cu un jungher bătut cu brilliante și păstrat peste noapte în vin roșu cu mirodenii, se rumenește pieptul de rață dolofană la cuptor, tras în sos de miere, capere și balsamico, adus apoi la masă pe o tipsie cu un morman de varză nouă călită și servit cu un soare de mămăligă dodoloață și ardei iute pișcăcios.
Dulce simandicos de zi însemnată cu cruce roșie
-Tortul preferat al Caliței, cu trei feluri de blat cu ciocolată albă, neagră și caramel, flori de frișcă naturală, răzătură fină de coajă de naramză și înghețată de vanilie malgașă.
Gheridon din partea Casei
-Tradiționalul țoi de țuică veche de Văleni păstrată în butoiaș de dud
-Carafe de cleștar cu apă de izvor binecuvântat
-Asortiment de ceaiuri brite
-Cafeluță la ibric în stil turcesc
Prinos de aleasă simțire
-Povestea Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil spusă cucernic de Kera Calița
-Imne de laudă și cântări profane bine strunite de Taraful Crailor de Curtea Veche
-Recital de mahala interbelică luminată ținut de Cristina Ioana
Obolul cuvenit
-Foșnetul a 150 lei în bilete de bancă noui sau clinchetul a 150 de galbeni de demult
Rezervațiuni
A se aduce la cunoștința Gazdei la unul dintre numerele de telefon binecunoscute: 0721 961 936 / 0775 609 233 / 0770 948 868!”
Sursa foto: Jariștea Locantă

RECOMANDĂRI EQYNews.ro

Lasă un comentariu

EQY NEWS

Portal de știri din Business, Life, Politica, Sănătate, Tehnologie și multe alte lucruri utile speciale pentru cititori.

©2022-2024 EQY News All rights reserved.