În Spania, a început exhumarea celor îngropați în Valea Căzuților

de Redactor Alexandru Razvan
0 Comentariu 237 views

În Spania, o echipă de experți a demarat procesul de exhumare a rămășițelor a 128 de persoane decedate în timpul Războiului Civil Spaniol (1936-1939) și perioadei represive ulterioare, acestea fiind înhumate în Valea Căzuților, lângă Madrid. Acest sit memorial, cunoscut anterior ca locul de odihnă al dictatorului Francisco Franco, a fost redenumit Valea Cuelgamuros, deși populația încă nu s-a adaptat la această schimbare.

Potrivit sursei El Pais, în cadrul bazilicii aflate pe terenul complexului memorial a fost amenajat un laborator de criminalistică complet echipat. Acesta include un dispozitiv cu raze X, microscoape, instrumente de măsurare variate și iluminat special. Toate aceste echipamente sunt esențiale pentru ca echipa de experți, formată din criminaliști, arheologi, stomatologi, geneticieni și ofițeri de poliție, să poată identifica persoanele decedate și să pregătească transferul rămășițelor acestora către rudele lor.

Cabinetul spaniol a menționat că “Acesta este un proiect pe care guvernul lui Pedro Sanchez l-a promovat de mult timp.” Socialiștii, care acum conduc țara, argumentează că victimele regimului Franco merită un “enterrement decent”.

Conform datelor oficiale, Valea Căzuților este locul de odihnă al 33.847 de persoane, un număr echivalent cu populația unui oraș mic. Rămășițele au fost transferate aici dintr-o serie de gropi comune, uneori fără consimțământul sau cunoștința rudelor. Aceste cazuri au fost scoase la iveală după decesul lui Franco, iar unele familii ale celor decedați, ale căror rămășițe au fost mutate în vale, au cerut returnarea lor. Până când socialiștii au preluat conducerea țării, aceste cereri nu au fost urmate. Cu toate acestea, după ce Sanchez a devenit prim-ministru, s-a hotărât reînhumarea lui Franco și apoi a lui Primo de Rivera, fondatorul partidului Falange de extremă dreapta. După o serie de procese judiciare, inclusiv cele legate de respectul datorat mormintelor, s-a ridicat problema reînhumării spaniolilor obișnuiți.

Când rămășițele au fost transferate în complexul memorial, acestea au fost plasate în coșciuge individuale sau colective, și au fost marcate corespunzător. Însă starea lor actuală este precară, iar experții au mult de lucru pentru a le identifica.

Desi procesul de exhumare a început, nu este cert dacă acesta va continua după alegerile parlamentare anticipate care vor avea loc în Spania pe 23 iulie. Nunez Feijoo, liderul Partidului Popular, principalul concurent al Partidului Muncitoresc Socialist Spaniol, aflat momentan în opoziție, a anunțat că va anula legea memoriei democratice dacă va fi ales la conducerea guvernului. Această lege a permis reînhumarea lui Franco și a deschis calea lucrărilor de exhumare curente în complexul memorial.

RECOMANDĂRI EQYNews.ro

Lasă un comentariu

EQY NEWS

Portal de știri din Business, Life, Politica, Sănătate, Tehnologie și multe alte lucruri utile speciale pentru cititori.

©2022-2024 EQY News All rights reserved.