Guvernul promite creșteri salariale și prime pentru educație, sindicatele decid mâine: rămâne sau nu greva?

de Redactor Alexandru Razvan
0 Comentariu 160 views

Salariatii ar urma să beneficieze, începând cu 1 iunie, de o creștere salarială cu 25%, precum și de prime în octombrie, timp de cinci ani, respectiv 1.500 de lei pentru cadrele didactice și 500 de lei pentru personalul nedidactic. În 2024, pe statul de plată ar trebui să figureze jumătate din restul creșterilor promise. În acest context, organizatorii grevei au decis să își amâne decizia până a doua zi.

Ne aflăm într-un moment de maximă tensiune, după trei săptămâni de negocieri nereușite. Sindicatul menține poziția sa, așa cum declară liderii: „Deocamdată este grevă, să fie clar! Așa cum oamenii au decis greva, oamenii o și încheie”. Marius Nistor, sindicalist, în contextul întrebării despre examenele naționale, a declarat: „Nu vreți să trecem de ziua de mâine și să vedem ce se întâmplă atunci? Apoi vedem ce e și cu examenele naționale”.

Răspunsul sindicatului se așteaptă mâine la ora 10, după votul membrilor sindicatului asupra pachetului de beneficii convenit cu liderii federațiilor.

Prim-ministrul Nicolae Ciucă a prezentat oferta Guvernului, declarând: „Ceea ce am promis am făcut. Sunt convins că toți dascălii vor avea încredere că ne vom ține promisiile. Vom pune în transparență conținutul ordonanței”. Acesta a adăugat o creștere salarială medie de 25% începând cu 1 iunie și prime anuale pentru dezvoltare profesională, începând cu 5 octombrie și până în 2027. În plus, promite că de la 1 ianuarie 2024 va fi acoperită jumătate din restul creșterilor promise.

Ministrul Educației, Ligia Deca, a spus: „Ei au spus că au nevoie ca oamenii din teritoriu să vadă proiectele de acte normative. În urma analizării acestora vor da un răspuns duminică dimineață în așa fel încât să știm dacă în ședința de Guvern adoptăm actul normativ sau nu”.

În privința examenelor, ministrul Educației a anunțat noi amânări. Termenul de înscriere la Bacalaureat și Evaluarea Națională, la clasa pregătitoare și la grădiniță a fost extins pentru a cincea oară. În plus, probele orale ale Bacalaureatului au fost anulate, urmând a se lua în considerare mediile obținute de elevi în liceu la aceste discipline. Inspecțiile pentru titularizarea cadrelor didactice și Evaluarea Națională la clasa a VI-a au fost, de asemenea, anulate.

Conform ministrului Educației, nu există în prezent intenții de a prelungi anul școlar. Cu toate acestea, profesorii care doresc să recupereze banii pierduți în zilele de grevă din iunie pot elabora planuri de recuperare, care vor fi trimise inspectoratelor școlare pentru aprobare. Acest lucru ar putea însemna ca elevii să fie chemați la școală pentru câteva ore suplimentare în fiecare zi, comparativ cu programul normal.

Cu toate acestea, aceasta pare o situație puțin probabilă. Clasele a VIII-a și a XII-a și-au încheiat deja anul școlar. Majoritatea elevilor și-au returnat manualele. Decizia finală referitoare la desfășurarea grevei și la aplicarea propunerilor Guvernului se așteaptă în ziua următoare, după votul membrilor sindicatului.

RECOMANDĂRI EQYNews.ro

Lasă un comentariu

EQY NEWS

Portal de știri din Business, Life, Politica, Sănătate, Tehnologie și multe alte lucruri utile speciale pentru cititori.

©2022-2024 EQY News All rights reserved.