Greva profesorilor continuă. Întâlnire de urgență la Ministerul Educației. Ce se va întâmpla cu examenele naționale?

de Redactor Alexandru Razvan
0 Comentarii 192 views

Conform datelor oferite de Ministerul Educației, peste 70% dintre profesori rămân în grevă.

„Am fost invitați la Ministerul Educaţiei la 11:00, unde vom discuta, împreună cu elevii și părinții, strategia pentru perioada imediată. Este perioada examenelor, și nu putem garanta personalul necesar pentru supravegherea și corectarea examenelor”, a declarat Nistor.

Nistor a subliniat că în continuare se vor desfășura acțiuni de protest organizate de sindicatele din educație, majoritatea profesorilor fiind încă în grevă.

„Protestele continuă în toată țara. Vom discuta cu colegii de la FSLI dacă vom organiza și la București”, a adăugat acesta.

Nistor a mai punctat că responsabilitatea Guvernului era de a negocia cu sindicatele “până în ultima clipă”, nu de a anunța încheierea negocierilor, luând în considerare mărimea grevei și apropierea examenelor naționale.

„Dacă reprezentanţii Guvernului aleg să transmită public asta, este evident că nu fac decât să motiveze și mai mult profesorii noștri. Un guvern responsabil nu ar fi abordat această cale. Cred că ar fi negociat până în ultimul moment, luând în considerare că greva este foarte amplă și se apropie examenele naționale. Era responsabilitatea lor să facă asta. În momentul în care declari că nu mai avem nimic de negociat, când ai emis o ordonanță de urgență pe al cărei conținut nu ai primit acordul de la cei cu care te afli în conflict de muncă, este evident că nu înțelegi nimic din ce se petrece în sistem”, a afirmat Marius Nistor.

Guvernul a adoptat pe 1 iunie o ordonanță de urgență privind educația. Dan Cărbunaru, purtătorul de cuvânt al Guvernului, a anunțat că ordonanța a fost adoptată și că negocierile s-au încheiat, menționând că Executivul a luat în considerare solicitările sindicatelor.

Pe 4 iunie, reprezentanții sindicatelor au declarat că greva din educație persistă, deoarece “textul OUG 53/2023 este nesatisfăcător.”

„Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ şi Federaţia Sindicatelor din Educaţie ‘Spiru Haret’, în numele salariaţilor pe care îi reprezintă, cer Guvernului și partidelor aflate la putere să reafirme printr-un act normativ articolul eliminat din Legea Învăţământului Preuniversitar și care nu a fost inclus în textul OUG 53/2023, ci doar în Nota de fundamentare a ordonanței, care stipulează că salariul unui profesor debutant să fie cel puțin egal cu salariul mediu brut pe economie, cu o salarizare progresivă a întregului personal didactic, în funcție de poziție, educație, vechime și grad didactic. Acest comportament al Guvernului este văzut ca o refuzare a Executivului de a aplica principiul menționat mai sus în noua Lege a salarizării”, conform comunicatului celor două federații sindicale din educație, semnat de Simion Hăncescu, președintele FSLI, și Marius Ovidiu Nistor, liderul FSE Spiru Haret.

Sindicatele au subliniat că angajații din educație, aflați în grevă, sunt de asemenea nemulțumiți de promisiunea Guvernului de a aplica grila de salarizare propusă pentru învățământ într-un termen de maximum trei ani, solicitând reducerea acestei perioade. În plus, au menționat că și majorările salariale prevăzute în OUG 53/2023 au fost respinse de federațiile sindicale, după consultarea membrilor de sindicat aflați în grevă, aceștia considerând sumele insuficiente.

Greva generală din sectorul educațional a început pe data de 22 mai 2023.

FOTO: pixabay.com

RECOMANDĂRI EQYNews.ro

Lasă un comentariu

EQY NEWS

Portal de știri din Business, Life, Politica, Sănătate, Tehnologie și multe alte lucruri utile speciale pentru cititori.

©2022-2024 EQY News All rights reserved.