G-7 dezvăluie un plan de 600 de miliarde de dolari pentru a combate extinderea globală a Chinei

de Redactor Alexandru Razvan
0 Comentarii 154 views

Duminică, democrațiile cele mai bogate ale lumii au anunțat o inițiativă globală de infrastructură în valoare de 600 de miliarde de dolari pentru a contracara influența politică și comercială a Chinei prin investiții masive în economiile în curs de dezvoltare.

Președintele SUA, Joe Biden, alături de alți lideri G-7, a dezvăluit acest contraatac în timpul unui summit în Alpii germani. Biden a afirmat că lumea se află într-un punct de cotitură crucial în istoria sa și că deciziile luate acum vor proteja țările în curs de dezvoltare împotriva impacturilor viitoare ale schimbărilor climatice și pandemiilor, pregătindu-le pentru era digitală.

SUA intenționează să atragă 200 de miliarde de dolari în următorii cinci ani printr-o combinație de finanțare federală și investiții private, adăugându-se la 300 de miliarde de euro deja anunțate de UE. Împreună cu contribuțiile celorlalți membri, scopul este să se construiască un program de 600 de miliarde de dolari.

Deși Biden nu a menționat China în mod explicit, aluzia la rivalul global a fost evidentă când a declarat că democrațiile vor triumfa asupra autocrațiilor atunci când oferă cele mai bune opțiuni pentru oamenii din întreaga lume.

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a precizat că obiectivul este de a oferi un impuls investițional puternic și pozitiv pentru a le arăta partenerilor din țările în curs de dezvoltare că au alternative.

Inițiativa de infrastructură a fost prezentată pentru prima dată anul trecut la summitul G7 din Marea Britanie și a suferit câteva redenumiri de atunci. Acum, programul este cunoscut sub numele de „Parteneriatul pentru infrastructura globală” și va include programele UE și Regatului Unit.

Această inițiativă vizează rivalizarea cu „Inițiativa Belt and Road” a Chinei, care a căutat să își consolideze legăturile cu țările în curs de dezvoltare, oferind finanțare pentru proiecte mari precum drumuri, căi ferate și porturi. Oficialii americani au susținut că țările care colaborează cu China ajung să fie îngreunate de datorii, propunând planul occidental ca o alternativă.

Cu toate că noul plan de infrastructură globală promite finanțare semnificativă și proiecte ambițioase, o mare parte din finanțarea propusă pare să fie aspirațională și este posibil să nu atingă obiectivele sale înalte. Casa Albă a anunțat duminică câteva proiecte timpurii, inclusiv preluarea conducerii unui proiect de energie solară în Angola de către companiile americane, o instalație de producție de vaccin în Senegal, un reactor modular în România și un cablu de telecomunicații submarin de 1.000 de mile care va conecta Singapore la Franța prin Egipt și Cornul Africii.

Parteneriatul va oferi, de asemenea, un cadru pentru națiunile G-7 să-și unească resursele pentru a oferi finanțare economiilor emergente pentru a renunța la centralele pe cărbune. Primul dintre aceste parteneriate pentru tranziție energetică justă este lansat în Africa de Sud, cu alte discuții în curs în India, Indonezia, Vietnam și Senegal. Cancelarul german Olaf Scholz a declarat că Germania va contribui cu 300 de milioane de euro pentru Africa de Sud.

Inflația a afectat planul global de infrastructură, făcând proiectele mai costisitoare decât se preconiza inițial. De asemenea, planul a fost perturbat de invazia Ucrainei de către Rusia. Inițial, planul lui Biden avea obiective importante legate de schimbările climatice, care acum au fost puse pe plan secund în fața eforturilor de combatere a crizei costurilor combustibililor, agravată de război.

Reuniunea G-7 din Germania intenționa să reafirme angajamentul liderilor de a lupta împotriva schimbărilor climatice, dar democrațiile s-au concentrat mai mult pe reducerea prețurilor petrolului și gazelor decât pe reducerea imediată a emisiilor. Multe dintre națiuni anulează planurile de a renunța la arderea cărbunelui și cheltuiesc miliarde pentru a construi terminale pentru gaze naturale lichefiate.

Atât Italia, cât și Germania s-au confruntat în negocieri înaintea întâlnirii, cerând G-7 să sprijine investițiile pe termen scurt în gaze. “Eforturile noastre de a promova infrastructura la nivel global sunt, de asemenea, afectate de situația geopolitică actuală”, a spus Scholz. “De aceea, am discutat despre modul în care investițiile noastre globale în energie neutră climatic și cu emisii reduse de carbon, inclusiv gaze, ne pot ajuta ca răspuns temporar la utilizarea energiei de către Rusia ca armă”.

RECOMANDĂRI EQYNews.ro

Lasă un comentariu

EQY NEWS

Portal de știri din Business, Life, Politica, Sănătate, Tehnologie și multe alte lucruri utile speciale pentru cititori.

©2022-2024 EQY News All rights reserved.