FMI: Economia globală se îndreaptă către cea mai slabă creștere din 1990

de Redactor Alexandru Razvan
0 Comentariu 170 views

Șefa Fondului Monetar Internațional (FMI), Kristalina Georgieva, a avertizat că economia mondială se îndreaptă spre cea mai redusă creștere de la 1990 încoace, din cauza majorării ratelor dobânzilor de către băncile centrale de pe glob, ceea ce duce la creșterea costurilor împrumuturilor pentru gospodării și companii.

Directorul general al FMI a afirmat că descreșterea abruptă a economiei globale din anul precedent va persista în 2023 și există riscul ca acest trend să se mențină pe parcursul următorilor cinci ani. Conform estimărilor, creșterea economică mondială se va situa în jurul valorii de 3% în următorii cinci ani, aceasta fiind cea mai redusă prognoză de creștere pe termen mediu din 1990, relatează The Guardian.

Georgieva a menționat că această situație va face și mai dificilă diminuarea sărăciei, repararea efectelor economice ale pandemiei COVID-19 și oferirea de noi și mai bune oportunități pentru toată lumea. Ea a adăugat că activitatea economică se reduce, în special în țările dezvoltate. Deși economiile în curs de dezvoltare, precum China și India, au înregistrat o anumită creștere, țările cu venituri mici au fost afectate de costurile ridicate ale împrumuturilor și scăderea cererii pentru exporturile lor. Georgieva a precizat că până la 90% dintre economiile avansate vor înregistra o creștere mai lentă în acest an, întrucât activitatea economică din SUA și zona euro a fost impactată de ratele dobânzilor majorate.

Șefa FMI a subliniat că turbulențele recente din sectorul bancar mondial demonstrează că băncile centrale trebuie să gestioneze încă aceste riscuri. Cu toate acestea, ea a îndemnat responsabilii cu luarea deciziilor să continue să utilizeze rate mai mari ale dobânzilor pentru a combate inflația, oferind în paralel suport separat băncilor aflate în dificultate.

RECOMANDĂRI EQYNews.ro

Lasă un comentariu

EQY NEWS

Portal de știri din Business, Life, Politica, Sănătate, Tehnologie și multe alte lucruri utile speciale pentru cititori.

©2022-2024 EQY News All rights reserved.