Conform datelor furnizate de Direcţia pentru Evidenţa Persoanei, în România se numără peste 610.000 de bărbaţi şi aproape 1.800.000 de femei care poartă prenume inspirate din lumea florilor. Aceste prenume sunt extrem de variate, atât în ceea ce privește răspândirea, cât și în ceea ce privește genul.
La bărbați, cel mai întâlnit prenume este Florin, purtat de 344.496 de persoane. Pe locul al doilea se situează Viorel, cu 134.653 de purtători. Alte prenume masculin legate de flori, dar mai puțin frecvente, includ Bujor, Crin, Crinu, Florentin, Florian, Floricel, Florică, Florinel, Ghiocel, Iasmin, Iris, Lilian, Mălin, Micsunel, Mugur, Mugurel, Mărgărit, Narcis, Trandafir și Zambilică.
În cazul femeilor, cel mai popular prenume este Florentina, cu 134.544 de purtătoare, urmat de Viorica, cu 129.581 de persoane. Alte prenume feminine inspirate de flori includ Anemona, Angela, Angelica, Brânduşa, Camelia, Crina, Crinela, Crinuța, Crizantema, Crăița, Dalia, Daria, Delia, Floarea, Flora, Floriana, Florica, Floricica, Florina, Florinela, Garofița, Gentiana, Gherghina, Hortensia, Iasmina, Iris, Liliana, Lăcrămioara, Mălina, Margareta, Micsunica, Narcisa, Ortansa, Ortensia, Panseluța, Romanița, Rosa, Roza, Steluța, Trandafira, Veronica, Violeta, Viorela, Zambila și Zambilica.
Cu o astfel de diversitate de prenume legate de lumea florilor, este evident că tradiția și pasiunea românilor pentru natură se reflectă și în alegerea prenumelor copiilor lor. Aceste prenume au rezistat de-a lungul timpului, continuând să inspire generații întregi de români în alegerea numelor pentru cei mici.
Duminica, de asemenea, se sărbătoresc doamnele care poartă prenumele inspirate de flori, reprezentând o ocazie specială pentru a celebra și aprecia frumusețea și diversitatea florilor în viețile noastre.