Armata chineză desfășoară exerciții militare în jurul Taiwanului într-un avertisment „sever” adresat separatiștilor

de Redactor Alexandru Razvan
0 Comentariu 131 views

Armata Chineză a anunțat că va efectua exerciții militare de trei zile în jurul Taiwanului începând cu sâmbătă. Comandamentul de Est al armatei chineze a menționat că exercițiile “Sbiel Ascuțite Unite” vor avea loc în perioada 8-10 aprilie și au ca scop pregătirea forțelor pentru luptă.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Comandamentului de Est, Shi Yi, aceste manevre reprezintă un avertisment ferm la adresa colaborării dintre forțele care susțin independența Taiwanului și forțele externe, precum și la adresa acțiunilor lor provocatoare. Exercițiile cu foc viu vor avea loc în Strâmtoarea Taiwan, în apropierea coastei provinciei Fujian, cu orientare spre insulă.

Shi Yi a subliniat că exercițiile vor include și activități regulate de patrulare în Strâmtoarea Taiwan și în zona de nord, sud și est a Taiwanului, conform planificării. Anunțul privind exercițiile a avut loc la o zi după întoarcerea președintei Taiwanului, Tsai Ing-wen, dintr-o vizită în Statele Unite, unde s-a întâlnit cu președintele Camerei Reprezentanților SUA, Kevin McCarthy, provocând nemulțumirea Chinei.

Ministerul Apărării din Taiwan a informat că 8 nave militare și 42 de avioane de luptă chineze au fost observate în jurul insulei în timp ce China anunța exercițiile militare. Ministerul taiwanez a condamnat ferm aceste acțiuni considerate iraționale, care amenință stabilitatea și securitatea regională.

China a trimis vineri forțe militare în apropiere de Taiwan, ca reacție la întâlnirea dintre președintele Taiwanului și președintele Camerei Reprezentanților SUA. Administrația Chineză pentru Siguranța Maritimă din Fujian a anunțat, de asemenea, că patrule militare au început să fie efectuate în Strâmtoarea Taiwan.

Beijingul a avertizat că va lua măsuri în cazul întâlnirii dintre Tsai și McCarthy, respectând principiul “o singură China”, potrivit căruia relațiile oficiale cu Beijingul și Taipeiul nu pot fi stabilite simultan. Diplomația chineză a considerat întâlnirea dintre cei doi drept o provocare care ar putea afecta relațiile sino-americane.

Este important de menționat că, în august 2022, China a desfășurat exerciții militare fără precedent în apropierea Taiwanului ca răspuns la vizita fostei președinte a Camului Reprezentanților SUA, Nancy Pelosi.

Aceste exerciții militare recente evidențiază tensiunile în creștere între China și Taiwan, precum și rolul pe care Statele Unite îl joacă în această dinamică. În ciuda principiului “o singură China”, SUA continuă să mențină relații neoficiale cu Taiwan și să ofere sprijin în materie de securitate.

Pe plan internațional, manevrele militare chinezești în apropierea Taiwanului au atras îngrijorare și critici din partea altor națiuni, care consideră că aceste acțiuni pot destabiliza și mai mult situația din regiune. În acest context, este posibil ca discuțiile diplomatice și negocierile să joace un rol important în gestionarea acestor tensiuni și în menținerea stabilității regionale.

Cu toate acestea, Beijingul rămâne ferm în poziția sa cu privire la Taiwan și consideră orice tentativă de independență drept o amenințare la adresa suveranității sale. Această abordare, combinată cu exercițiile militare și avertismentele adresate separatiștilor taiwanezi, sugerează că situația rămâne volatilă și că o soluție pașnică și durabilă între cele două părți este încă departe de a fi realizată.

RECOMANDĂRI EQYNews.ro

Lasă un comentariu

EQY NEWS

Portal de știri din Business, Life, Politica, Sănătate, Tehnologie și multe alte lucruri utile speciale pentru cititori.

©2022-2024 EQY News All rights reserved.