Al treilea și ultimul reprezentant al Dinastiei Giureștilor, dinastie de istorici români care au acoperit ca activitate științific-didactică aproape un secol. Dinu C. Giurescu s-a născut la 15 februarie 1927, la București, ca fiu al lui Constantin C.Giurescu, reputat istoric interbelic și ca nepot al istoricului epocii moderne, profesorul Constantin Giurescu, decedat în 1918, de gripă spaniolă, „Covidul” primului sfert al veacului XX.
Academicianul Dinu C Giurescu a dus mai departe opera bunicului și a tatălui său. Nu i-a fost ușor, deși fiind absolvent de elită al Facultății de Istorie, tatăl său fiind închis de comuniști, Dinu C.Giurescu trebuind să fie mai întâi tehnician la Sovrom 8, apoi, cu greu să ajungă cercetător la Institutul Academiei.
Profesor, academician, cercetător, critic al abuzurilor comuniste, a reușit să plece în SUA înainte de 1989, acolo fiind deja fiicele sale și soția sa. Academicianul a criticat dur regimul comunist iar după 1989, s-a implicat activ în reluarea pe baze noi a cercetării istoriografice. A scris despre Greva Regală, Alegerile fraudate din 1946, a editat colecții de documente, a reeditat opere ale înaintașilor săi.
Imensa sa bibliotecă a fost donată Bibliotecii Județene Alexandru și Aristia Aman Dolj care a înființat un Muzeu al Exilului Românesc într-o locație distinctă, amenajată din fonduri europene.
Academiciaanul Dinu C Giurescu ne-a părăsit pe 24 aprilie 2018 și a fost înhumat la București la 27 aprilie 2018.
Sursa foto: Arhivă