15 Aprilie – O privire asupra celor mai importante evenimente din istorie / 111 ani de la Scufundarea Titanicului

de Redactor Alexandru Razvan
0 Comentariu 199 views

De-a lungul istoriei, data de 15 aprilie a fost martoră unor evenimente semnificative care au avut un impact major asupra lumii. În acest articol, vom examina câteva dintre cele mai notabile evenimente care au avut loc pe data de 15 aprilie, de-a lungul anilor, și detaliile lor.

  • Scufundarea Titanicului (1912)

Probabil cel mai cunoscut eveniment care a avut loc pe 15 aprilie este scufundarea Titanicului. Vasul de lux, considerat “nescufundabil”, a lovit un iceberg în timpul călătoriei sale inaugurale din Southampton, Anglia, către New York, SUA. În urma coliziunii, peste 1.500 de oameni și-au pierdut viața, într-unul dintre cele mai tragice dezastre maritime din istorie.

  • Asasinarea lui Abraham Lincoln (1865)

La 15 aprilie 1865, președintele american Abraham Lincoln a fost asasinat de actorul și simpatizantul Confederației John Wilkes Booth în timpul unei reprezentații la Teatrul Ford din Washington, D.C. Lincoln a fost împușcat în cap în loja sa și a murit a doua zi, la 15 aprilie, la doar câteva zile după încheierea Războiului Civil American. Acest eveniment a avut un impact profund asupra națiunii, generând o perioadă de doliu și instabilitate în SUA.

  • Masacrul de la Deir Yassin (1948)

Pe 15 aprilie 1948, în timpul Războiului Civil Arabo-Israelian și înainte de înființarea oficială a statului Israel, forțele paramilitare evreiești Irgun și Lehi au atacat satul palestinian Deir Yassin, ucigând aproximativ 107 de civili, inclusiv femei și copii. Masacrul de la Deir Yassin a avut un impact major asupra conflictului israeliano-palestinian, exacerbând tensiunile dintre cele două părți și contribuind la exodul a sute de mii de palestinieni din teritoriile ocupate de Israel.

  • Bombardamentul din Oklahoma City (1995)

La 15 aprilie 1995, extremistul american Timothy McVeigh a detonat un camion închiriat încărcat cu explozivi în fața clădirii guvernamentale Alfred P. Murrah din Oklahoma City, SUA. Atentatul terorist a ucis 168 de persoane, inclusiv 19 copii, și a rănit peste 680 de persoane. Atacul a fost unul dintre cele mai grave acte de terorism interne din istoria SUA și a dus la o discuție intensă despre securitatea internă și supravegherea guvernamentală.

Poza: National Geographic

RECOMANDĂRI EQYNews.ro

Lasă un comentariu

EQY NEWS

Portal de știri din Business, Life, Politica, Sănătate, Tehnologie și multe alte lucruri utile speciale pentru cititori.

©2022-2024 EQY News All rights reserved.